Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dries Van Noten is niet meer alleen van Dries Van Noten

Na 32 jaar onafhankel­ijkheid verkoopt Antwerpse ontwerper aandelen aan Spaanse groep

- SILKE REMMERY

Het gebeurt niet vaak in de modewereld, maar 32 jaar lang had Dries Van Noten (60) zijn modelabel alleen in eigen handen. Tot nu. Hij heeft de meerderhei­d van zijn aandelen verkocht aan de Spaanse groep Puig, gespeciali­seerd in parfums. Uitzonderl­ijk voor een Belgische ontwerper, zeggen experts. “Zeker voor

Dries, die met zijn onafhankel­ijkheid vaak uitpakte.”

Hij vierde vorige maand zijn zestigste verjaardag en dat zou weleens kunnen verklaren waarom Dries Van Noten 32 jaar na de oprichting niet meer alleen eigenaar wil blijven van zijn merk. “Van Noten is een perfection­ist en workaholic. Maar dat tempo kan hij niet eeuwig volhouden”, zegt modekenner Lut Clincke. Al vermoedt ze dat de Antwerpena­ar het leeuwendee­l van zijn aandelen ook verkoopt om zijn bedrijf uit te breiden. “Het heeft een groot groeipoten­tieel. Dries Van Noten heeft bijvoorbee­ld nog nooit parfums op de markt gebracht. Het zou logisch zijn dat het er nu wel van komt, aangezien dat de corebusine­ss van het Spaanse Puig is.”

Die groep heeft namelijk ook Jean Paul Gaultier, Paco Rabanne en Nina Ricci – allemaal kledingmer­ken met parfumlijn – in handen. Hoeveel Puig aan Dries Van Noten heeft geboden, is niet bekend. Maar geruchten deden wel al langer de ronde en modesite Women’s Wear Daily schatte het hele bedrijf onlangs nog op 86 miljoen euro. “Ik heb gezocht naar een sterke partner voor het bedrijf dat ik meer dan dertig jaar geleden oprichtte”, zegt Van Noten zelf over de verkoop. “Ik ben vooral blij dat

Lut Clincke Modekenner “Van Noten is een perfection­ist en workaholic. Maar dat tempo kan hij niet eeuwig volhouden.”

Antwerpen en mijn team het hart van het bedrijf blijven. Nu zijn we klaar om samen onze dromen waar te maken.”

Uitzonderl­ijk voor Belg

In het buitenland gaan modehuizen vaak van hand tot hand. Maar Belgische ontwerpers staan erom bekend dat ze hun onafhankel­ijkheid liever niet opgeven. Deze verkoop is dus uitzonderl­ijk, en zéker voor Dries Van Noten, zegt modejourna­liste Veerle Windels. “Hij was een van de laatsten die nog zelfstandi­g was en daar pakte hij ook vaak mee uit in interviews. Vorig jaar zei hij me nog dat hij geen rekening hoeft te houden met aandeelhou­ders. Daar was hij nog heel stellig over, dus dit verbaast me. Cijfers worden nu wél heel belangrijk.”

Maar aan de collectie zullen we niet merken dat Van Noten niet meer de hoofdeigen­aar is, voorspelle­n de experts. Hij blijft ook creatief directeur en heeft nog altijd een zeteltje in het bestuur. En nu heeft hij tenminste wat meer vrije tijd. “Hij heeft net een vakantieve­rblijf gekocht”, zegt Windels. “Hij zal nu misschien eindelijk wat langer op vakantie kunnen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Dries Van Noten groet het publiek na afloop van een van zijn talloze modeshows.
FOTO REUTERS Dries Van Noten groet het publiek na afloop van een van zijn talloze modeshows.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium