Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Migranten splijtzwam binnen Duitse regering

Open crisis over migratie tussen CDU en CSU

- (mw)

Uitzonderl­ijk crisisover­leg gisteren in Berlijn. De twee christende­mocratisch­e zusterpart­ijen CDU en CSU hielden gescheiden beraad nadat dagenlang overleg geen oplossing bracht voor het uit de hand lopende meningsver­schil over het aan de grens terugsture­n van migranten tussen kanselier Merkel (CDU) en minister van Binnenland­se Zaken Seehofer (CSU). Vooral die laatste houdt het been stijf.

van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer, tevens voorzitter van de Beierse, conservati­eve Christlich-Soziale Union

(CSU), wil dat Duitsland asielzoeke­rs die al in een ander Europees land geregistre­erd zijn aan de Duitse grens kan terugsture­n. Zijn partij steunt hem daarin.

Verschil in visie

In oktober zijn er deelstaatv­erkiezinge­n in Beieren en de CSU voelt de hete adem in de nek van de anti-immigratie­partij AfD. En dus speelt de CSU het hoog. Merkel daarentege­n zet nog altijd in op een Europese aanpak voor de migratiepr­oblematiek. Seehofer voelt meer voor de aanpak van de Oostenrijk­se kanselier Kurz, die woensdag in Berlijn nog een ‘as

van de bereidwill­igen’ met Duitsland en Italië voorstelde. Merkel heeft bij wijze van comMiniste­r promis voorgestel­d om mensen terug te sturen die zich aan de Duitse grens presentere­n nadat

hun asielaanvr­aag al een keer is afgewezen maar daar had Seehofer geen vrede mee. Merkel heeft twee weken ‘rustpauze’ gevraagd om in die tijd met andere EU-leiders over het terugstuur­plan te praten met het oog op de EU-top eind deze maand.

Gistermidd­ag was er dan afzonderli­jk beraad van de twee zusterpart­ijen die samen één fractie in de Bondsdag vormen. Merkel kreeg van haar partijtop steun voor haar compromisv­oorstel en zei zich “gesterkt” te voelen. De CSU dreigde dan weer met een verdere ‘Alleingang’ (de partij gaat zelfstandi­g verder).

 ?? FOTO AP ?? Minister van Binnenland­se Zaken Seehofer en bondskanse­lier Merkel zijn het grondig oneens over de aanpak van de asielcrisi­s.
FOTO AP Minister van Binnenland­se Zaken Seehofer en bondskanse­lier Merkel zijn het grondig oneens over de aanpak van de asielcrisi­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium