Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dood Qiyo mag niet voor niets zijn”

Olifantenv­erzorgers zamelen geld in voor onderzoek herpes

-

In Planckenda­el starten de verzorgers met een campagne om geld in te zamelen voor onderzoek naar olifantenh­erpes. Zo willen ze Qiyo herdenken, het jonge olifantje dat enkele weken geleden stierf aan herpes. Zaterdag zou ze drie worden.

“We willen niet dat Qiyo voor niets gestorven is”, zegt verzorger Ben Van Dyck. “Ze is gelukkig niet voor niets gestorven, want er zijn veel stalen genomen voor verder onderzoek, maar onderzoek vraagt geld, veel geld en dat is er niet. Daarom willen wij als verzorgers onze schouders onder deze actie zetten. Voor de fans verkopen we kaarten en sleutelhan­gers van Qiyo, zij wordt de ambassadri­ce van onze campagne. Mensen kunnen ook vrije giften geven. Dus ik hoop dat er ergens firma’s of ministers zijn die echt met een grote som komen om ons te helpen.”

Onderzoek broodnodig

Dat het onderzoek nodig is, is in Duitsland nog maar eens duidelijk geworden. In Hamburg zijn in enkele dagen tijd twee kleine olifantjes gestorven aan het herpesviru­s. “Het is wereldwijd een probleem, maar we weten nog veel te weinig”, weet ook dierenarts Francis Vercammen. “We weten wel dat onze olifanten quasi allemaal drager zijn van het virus, maar waarom het bij sommige uitbreekt en bij andere niet, is een totaal raadsel. Elke diersoort heeft wel herpes, bij olifanten alleen zijn er al een twintigtal varianten, maar bij hen is het enorm dodelijk. Er is een heel team ijverig op zoek naar de oorzaak, maar dat is een klein team.”

Er zijn nog miljoenen nodig. “We hopen voldoende geld in te zamelen voor extra onderzoeke­rs. We willen niet alleen dat er een medicijn komt, maar vooral een vaccin. Dat we jonge olifanten kunnen beschermen tegen het virus”, besluit Van Dyck.(bl)

 ?? FOTO PLANCKENDA­EL/ JONAS VERHULST ?? Qiyo in betere tijden.
FOTO PLANCKENDA­EL/ JONAS VERHULST Qiyo in betere tijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium