Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muyters zegt “nee” tegen SWT

- HANNES CATTEBEKE

Als het van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) afhangt, zullen de ontslagen 56-plussers bij Carrefour geen SWT-regeling krijgen. Het hangt van Muyters af, want federaal minister Kris Peeters (CD&V) wil het advies van de gewesten en zegt dat hún advies bindend is. Peeters zelf blijft nochtans het SWT vurig verdedigen, tot afgrijzen van Open Vld en N-VA.

Woensdag speelden de ministers van Werk Kris Peeters (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) de hete aardappel over de herstructu­rering bij Carrefour nog naar elkaar door. Maar federaal minister Peeters zegt nu dat de uiteindeli­jke beslissing bij de gewesten ligt. Zij moeten een bindend advies geven over het sociaal akkoord dat de werkgever en de werknemers sluiten. Bij Carrefour zullen zo’n 600 afgedankte 56-plussers gebruik kunnen maken van het Stelsel van werklooshe­id met bedrijfsto­eslag (SWT). Ze zullen 95% van hun loon kunnen behouden zonder dat ze zelf actief op zoek moeten naar ander werk.

Muyters is het daar niet mee eens. “Al 34 maanden op een rij daalt de Vlaamse werklooshe­id. Er is een recordaant­al vacatures in alle leeftijdsc­ategorieën en ook in de retailsect­or, waar Carrefour toe behoort, zijn er duizenden jobs. Die 56-jarigen zijn veel te jong om niet meer elders aan de slag te gaan.” Peeters zegt dat Muyters dan maar een negatief advies moet geven, maar vraagt zich af waarom de Vlaamse minister de voorbije maanden al vijf andere SWT-regelingen wél heeft goedgekeur­d. Volgens Muyters klopt dat niet. “We hebben nog nooit een SWT moeten goedkeuren.”

De gewesten moeten normaal enkel advies geven over het outplaceme­nt-gedeelte, dat moet worden aangeboden aan de ontslagen werknemers om hen naar een nieuwe job te begeleiden. “Maar deze keer vraagt Peeters ons expliciet naar advies over het SWT. Hij zal het krijgen. En het zal negatief zijn.”

Niet in kaarten laten kijken

Ook de ministers van de andere gewesten moeten hun advies geven. Zij laten voorlopig niet in hun kaarten kijken, puur er bij Carrefour tot op vandaag nog geen definitief akkoord is tussen de werkgever en de vakbonden. De komende weken komt dat er normaal wel. Peeters zal daarna een overleg organisere­n waarin hij de gewestmini­sters wil vragen om het SWT goed te keuren. “Hij zal ons niet meer overtuigen op zo’n overleg”, zegt Muyters. En ook van zijn eigen coalitiepa­rtners in de federale regering hoeft Peeters geen steun te verwachten.

MR hield zich gisteren afzijdig. Maar zowel N-VA als Open Vld schaarden zich in de Kamer achter het standpunt van Muyters en vroegen om de hele SWT-regeling vanaf 56 jaar zo snel mogelijk af te schaffen. “Vanaf 1 januari 2020 kan SWT sowieso maar vanaf 60 jaar”, antwoordde Peeters. “Hoeveel sneller denken jullie dat nog te kunnen afschaffen?”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Muyters (N-VA) gaat het Carrefourp­lan afschaffen.
FOTO PHOTO NEWS Muyters (N-VA) gaat het Carrefourp­lan afschaffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium