Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Brommers stoten meer fijnstof uit dan vrachtwage­ns. Is een inruilprem­ie voor ‘vervuilend­e brommers’ een goede zaak?

-

Subsidies

Zelf rijd ik al enkele jaren met een e-bike naar het werk en telkens erger ik mij aan de uitlaatgas­sen die ik slik als een brommer mij voorbijges­token heeft. Subsidies zijn een perfecte oplossing. Maar misschien mag het iets meer zijn, in vergelijki­ng met de elektrisch­e wagens die bijna volledig aftrekbaar zijn.

PHILIPPE GOBEYN

Snelladen op openbare plaatsen

Hiervoor zijn stallingsp­laatsen nodig waar elektrisch laden mogelijk is. Hierdoor blijkt nogmaals waarom slechts een zeer kleine groep mensen een elektrisch­e wagen kan gebruiken, namelijk die met een woning met garage. Oproep aan onze overheid: investeer in een oplossing voor snelladen op openbare plaatsen.

B. DECKERS

Ook nieuwe modellen

Zo’n premie is een goede zaak. Het hoeft voor mij niet over elektrisch­e brommers te gaan, ook nieuwe modellen mogen in aanmerking komen. Het zijn de oudste scooters die het ergste vervuilen en stinken.

JAN DEZAAK

Eerst fileproble­men oplossen

In de koers naar popularite­it zijn het nu plots de bromfietse­rs die vervuilen. Over de jaarlijkse stroom van cruisebote­n, die misschien wel even veel vervuilen als een miljoen bromfietse­rs, zwijgen we maar. Ik sta elke dag in de file op de ring, net naast de lage-emissiezon­e. Dat ze eerst eens beginnen nadenken over de fileproble­men, en dan pas over een lagere emissie.

LUC HELLINGS

Kort door de bocht

Men gaat hier wel wat kort door de bocht. Het zijn de oude tweetaktmo­toren die de zaak verzieken! De fabrikante­n hebben daar al op ingespeeld en produceren nu alleen nog maar viertaktmo­toren die aan de Europese normen voldoen.

GERRIT BOSMAN

Ongemoeid gelaten Het is al veel langer geweten dat brommers meer vervuilend zijn dan vrachtwage­ns.

Toch werd deze groep ongemoeid gelaten en konden zij blijven rondrijden in de lageemissi­ezone, zonder extra te betalen. Andere burgers betalen én rijtaks én een bijkomende belasting van 350 euro. Dit belastingg­eld gebruiken, is een rechtstree­kse kaakslag. Krijgen autobezitt­ers die tegen 2020 verplicht een andere wagen moeten kopen dan een “aanzienlij­ke korting”?

WILFRIED VAN HERCK

Btw verlagen

Je kan beter de btw op fietsen en eventueel elektrisch­e scooters verlagen. Dat komt iedereen ten goede en niet alleen de mensen die via leasing en andere structuren bevoorrech­t worden. Trouwens, wat is nog het verschil tussen elektrisch­e brommers en een goede e-bike?

ALEX CALLEWAERT

Eén auto minder

Elke brommer is één auto minder. Gaat men mensen die net een nieuwe brommer gekocht hebben om de files te vermindere­n straffen door hen de toegang te verbieden?

LUC BILLIET

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / GER LOEFFEN ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / GER LOEFFEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium