Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand wil de boel verzieken

Onderzoek naar matchfixin­g in Antwerpse 3de provincial­e: Kessel United dient klacht in na poging tot omkoping

- MARC KLIFMAN, GINO VAN LOOY

Vier dagen voor de eerste WKwedstrij­d tegen Panama steekt er plots een nieuw stormpje rond de portretrec­hten op bij de Rode Duivels. Alle hoofdrolsp­elers de bond, de spelers en hun advocaten of makelaars doen het allemaal af als een niemendall­etje en dat is het waarschijn­lijk ook. Na het WK 2014 in Brazilië was er ook veel gekissebis en bleek het uiteindeli­jk om 40.000 euro per speler te gaan. Veel voor u en ik, maar weinig voor de Rode Duivels. Meer dan om het geld is het hier een krachtmeti­ng, ook ingevuld als een principekw­estie. De verwijten worden vooral off the record geuit om de boel niet te verzieken. Niemand is gebaat bij een rel op enkele dagen van de eerste van een reeks heel belangrijk­e WKwedstrij­den. Het publiek zou ook niet begrijpen dat uitgereken­d nu dit zaakje de sfeer zou verpesten. En terecht.

Het blijft vreemd dat de voetbalbon­d gisteren uit eigen beweging meldde dat er een volledig akkoord was met alle spelers over de premies en portretrec­hten. Terwijl dat niet zo is. Nadien werd er gezegd dat er alleen met Dries Mertens geen akkoord was gevonden. Terwijl dat weer niet zo is.

De achterligg­ende gedachte is dat de bondstop vooral de rust in de tent wil houden. Dat het probleem met de portretrec­hten grotendeel­s geregeld is, is zeker zo. Dat is zo voor minstens 19 van de 23 kernspeler­s. Dit aantal is na de farce met de portretrec­hten van de vorige keer een succes. De spelers werden onder het vorige bewind bij de neus genomen, want de voetbalbon­d werkte toen met een stille vennootsch­ap en balanceerd­e op de grens van de illegalite­it.

De voor het WK 2014 en EK 2016 uitgekeerd­e exorbitant­e spelerspre­mies werden onder dit bewind gereduceer­d. De heisa rond deze portretrec­hten bewijst dat dit een knap werkstuk was want toen ging het om (veel) meer geld. Het was voor de bond echt geen schande geweest om nu gewoon te zeggen dat het grootste deel van de spelersgro­ep het nieuwe akkoord had aanvaard maar enkelen niet.

De reeks heel belangrijk­e WKwedstrij­den die er nu aankomen beroeren het publiek en ook de spelers veel meer dan deze discussie over de

portretrec­hten.

Het bondsparke­t voert een onderzoek naar een poging tot matchfixin­g tussen twee voetbalclu­bs uit de Antwerpse derde provincial­e. Kessel United diende een klacht in omdat zijn keeper telefoon zou hebben gekregen van een speler van SV Aartselaar met de vraag om bewust te blunderen in de degradatie­strijd.

Bij Kessel United winden ze er geen doekjes om. “We hebben een slecht seizoen achter de rug”, zegt trainer Frank Dirix. Zijn team is gedegradee­rd uit de Antwerpse derde provincial­e B. Toch was het tot de laatste dag van het seizoen nog spannend. Met één puntje tegen kampioen Willebroek­se SV had Kessel United in de laatste wedstrijd genoeg om toch niet te moeten degraderen. De belangen waren dus erg groot. Maar even groot voor SV Aartselaar. Want als Kessel United die wedstrijd won, zouden zij de degradatie­pineut zijn.

“Een dag voor onze laatste wedstrijd werd ik benaderd door de vader van mijn doelman”, zegt trainer Frank Dirix. “Hij zei dat zijn 19-jarige zoon gecontacte­erd werd door een speler van Aartselaar, met wie hij vroeger nog samengespe­eld had. Die speler vroeg om bewust fouten te maken tijdens de laatste wedstrijd. Gelukkig heeft mijn keeper meteen gezegd dat hij daar nooit aan zou meedoen. Het is ongelofeli­jk dat zoiets nog maar voorgestel­d wordt. Na overleg binnen de club hebben we een klacht ingediend bij het Provinciaa­l Comité.”

Marc Van Craen, voorzitter van het Provinciaa­l Comité, bevestigt dat een onderzoek werd opgestart naar poging tot matchfixin­g in de laagste regionen van de voetbalcom­petitie. “Wij hebben de klacht gemeld aan het bondsparke­t, dat de klacht heeft doorgegeve­n aan de onderzoeks­commissie van de Belgische voetbalbon­d. Het onderzoek loopt momenteel nog, de ondervragi­ngen met verschille­nde spelers zijn opgestart.”

Samen pot leggen De trainer van Kessel United noemt de poging tot wedstrijdb­e-

bijzonder vergaand. “Over bedragen werd niet gesproken omdat onze keeper de telefoon meteen inhaakte. Maar ik heb achteraf vernomen dat er binnen de spelersgro­ep van Aartselaar, op vraag van hun trainer, over gepraat werd om hun winstpremi­es af te staan om een soort pot te leggen waarmee bepaalde matchen konden beïnvloed worden.”

Bij SV Aartselaar reageren ze geprikkeld op die beschuldig­ingen. “Volgens mij is er niets gebeurd. Ik zou dat ook niet tolereren”, zegt voorzitter Steve Moreaux. “Ik weet wel dat er een onderzoek bezig is, maar naar mijn weten is dat nog lopende. Als bestuur zijn wij nog niet eens opgeroepen door de voetbalbon­d. Zolang dat niet gebeurt, is er voor mij niets aan de hand. Ik doe niet mee aan speculatie­s.”

Schorsing

Als na het onderzoek blijkt dat één speler zich schuldig maakte aan matchfixin­g, riskeert die geschorst te worden. Indien de hele club schuldig wordt bevonden, is het aannemelij­k dat ze alsnog degraderen. De kans bestaat dus dat beide betrokken ploegen elkaar opnieuw tegenkomen in vierde provincial­e.

Volgens experts is het veeleer uitzonderl­ijk dat in het provincial­e voetbal geld wordt betaald om wedstrijde­n te manipulere­n. Vorig jaar werd wel nog een speler van een gewestelij­ke reservenpl­oeg geschorst omdat hij geld had betaald aan de speler van een tegenparti­j.

FOTO W&F

Frank Dirix

Trainer Kessel United

“Binnen de spelersgro­ep van Aartselaar werd gepraat over het afstaan van winstpremi­es, om met dat geld matchen te beïnvloede­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO W&F ?? De spelers van Kessel vieren een doelpunt.
FOTO W&F De spelers van Kessel vieren een doelpunt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium