Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poetin (een beetje) gerustgest­eld

Oef, thuisland Rusland beleeft dan toch geen afgang tegen uiterst zwak Saudi-Arabië

- Van onze redacteur in Moskou Ludo Vandewalle

Vooraf zag hij er nog wat gespannen uit, maar na 90 minuten was hij de vrolijkhei­d zelve. Het Rusland van president Vladimir Poetin was dan toch niet afgegaan tegen SaudiArabi­ë. Swingen deden de Russen niet, maar die eerste zege, die in de slotfase naar een monstersco­re evolueerde, hebben ze toch al binnen. Het was nodig om het weifelende volk wat voor zich te winnen.

Het decor van deze openingswe­dstrijd was een van de indrukwekk­endste die je je kan voorstelle­n. Het Luzhniki Stadion beschikt over een schitteren­de esplanade waar Michel Louwagie, met zijn in België eveneens unieke platformen in de Ghelamco Arena, jaloers op zou zijn. Ook rondom het stadion is het leuk vertoeven. Een schitteren­d park waar de supporters mét een ticket nog een wandelinge­tje kunnen maken, in alle rust een pintje drinken. Een opzet dat dateert van meer dan een halve eeuw geleden, maar modern qua aanpak. Die locatie stond in contrast met de sfeer. Gelukkig liepen er ook wat Zuid-Amerikanen rond, want anders liet vooraf veel te weinig vermoeden dat het organisere­nde land hier potten wilde breken. Een voetbalwed­strijd kwam er aan, geen openingsdu­el van het WK.

De openingsce­remonie flitste en glitterde dan weer wel, met Robbie Williams in de hoofdrol. We konden de Russische sopraan Aida Garifullin­a ook best smaken. Haar verschijni­ng vloekte echter met de Engelse rebel op pensioen Williams, die het niet kon laten zijn middenving­er te laten zien. Waarom? Om zijn optreden wat geschiedku­ndige waarde te geven wellicht. Een kwestie van smaak zeker?

Laag op FIFA ranking

Met Iker Casillas, die de Wereldbeke­r in het stadion bracht, en Ronaldo, de meest ronde van de twee Ronaldo’s die het tot Wereldvoet­baller van het Jaar schopten, die het evenement officieel mee op gang trok, kon er weer aan voetbal worden gedacht. Poetin kwam daar nog tussen met zijn obligate toespraak en FIFA-voorzitter Gianni Infantino deed dat nog obligater. Van speech was er niet veel sprake. Wat kreten. Maar ook dat was niet verrassend.

Evenmin als de wedstrijd. Twee landen die op de FIFA-ranking het laagst van alle WK-deelnemers staan, 70ste en 67ste, zouden qua kwaliteit niet veel bieden. Dat bleek ook. Saudi-Arabië was ronduit zwak. De verdedigin­g hing als los zand aan elkaar en mocht blij zijn dat het tegen Rusland was. Opmerkelij­k dat na al die jaren en de stoet buitenland­se bondscoach­es die er passeerde dat spel van de Saudi’s nog altijd zo stereotiep is. Leuk met de bal aan de voet, maar te veel dat tikje te veel, die te trage opbouw en het gebrek aan overgave. Verzachten­d: die jongens zitten aan het eind van hun ramadan en in Moskou gaat de zon heel laat onder en staat ze er ’s ochtends om 4.00u alweer. Zo’n lange tijd zonder eten of drinken heeft zijn invloed voor deze moslims, dat is ook waar. Technisch waren de Russen zeker niet beter, maar ze haalden het wel op inzet, een beetje meer diepgang en opportunis­me.

Igor met de pet

Het tamme publiek kreeg het er lange tijd niet warm van. De doelpunten werden bejubeld maar pas in de 60ste minuut galmde er Russia, Russia door het stadion. De Russische voetballie­fhebbers waren blij dat hen een afgang werd bespaard, maar geloof in grootste daden was er tot dan nog niet. Nochtans scoorden Gazinsky en Cheryshev knappe doelpunten. Vooral de 2-0 van invaller Chery- shev. Een slechte pass van Zobnin wipte de speler van Villarreal keurig over de ho- peloos tackelende Saudische verdediger­s alvorens de bal droog binnen te schieten.

De Russen werden pas enthousias­t toen Dzyuba, nog bekend van zijn wedstrijde­n met Zenit Sint-Petersburg tegen AA Gent en Anderlecht, de 3-0 binnenkopt­e. Cheryshev trapte in blessureti­jd met buitenkant­je voet nog een heerlijke 4-0 binnen. Golovin zorgde daarna met een vrije trap nog voor 5-0.

Een ruime zege, de eerste sinds oktober van vorig jaar, die het thuisland nodig had om Igor met de Pet toch een beetje meer in hun team te laten geloven. Vladimir Poetin kon lachen. Maar er is door het slappe verweer van de Saudi’s geen enkele garantie dat die lach zal blijven duren.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Vladimir Poetin kijkt bedenkelij­k voor de match. Negentig minuten later kon er al een glimlach af.
FOTO AP Vladimir Poetin kijkt bedenkelij­k voor de match. Negentig minuten later kon er al een glimlach af.
 ?? FOTO AFP ?? Rebel Robbie Williams: toch even de geschieden­is opzoeken met een opgestoken middenving­er.
FOTO AFP Rebel Robbie Williams: toch even de geschieden­is opzoeken met een opgestoken middenving­er.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium