Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het enige podium waarop Ronaldo niet kan schitteren

Portugese spits won alles wat er te winnen viel, maar op WK stelt hij altijd teleur

- CR7.

Wat heeft hij het wereldkamp­ioenschap eigenlijk misdaan? Overal waar hij speelt, laat Cristiano Ronaldo (33) een spoor van succes na. Geweldige retro’s in de Champions League, records in de Primera Division, iconische momenten als speler/trainer tijdens het laatste EK. Alleen, op het WK wil het maar niet lukken voor de Portugees. Ook dit jaar staan de sterren verre van gunstig voor

Het geloof is groot, hoor, ginds in Portugal. “Onze allergroot­ste droom”, plaatste Record op de voorpagina van zijn WK-gids. “Dit WK is een Russische roulette”, blokte concurrent

A Bola. “Dus waarom zou Portugal dan niet kunnen winnen?” Verrukt keken de Portugezen de laatste maanden toe hoe hun sterspeler Cristiano Ronaldo weer maar eens de pannen van het dak aan het spelen was. Een geweldige omhaal tegen Juventus, eindwinst in de Champions League, nog maar eens een handvol records erbij. CR7 groeide toe naar de vorm waarmee hij Portugal twee jaar terug aan EK-winst hielp. “De hoop om het goed te doen is gewoon groot”, verwoordt Pedro Ponte, journalist bij Record, het. “Cristiano is in supervorm en is gemotiveer­d na de CL-zege met Real Madrid en het feit dat hij een nieuw contract of een nieuwe club wil. En we weten allemaal dat zijn prestaties een enorme invloed zullen hebben op het resultaat van Portugal.” Ronaldodep­endente, noemt men dat. Een heerlijk synoniem voor hoop.

Slechter dan Pauleta

Portugal droomt, maar de realiteit is dat de “alles naar Ronaldo”-aanpak tijdens vorige WK’s niet de allerbeste tactiek is gebleken. Meer zelfs, het wereldkamp­ioenschap is het enige podium waarop CR7 nog nooit wist te schitteren. Drie deelnames, drie doelpunten, eentje per tornooi. Ronaldo staat daarmee op verre afstand van ’s lands topschutte­r Eusebio – goed voor negen WK-treffers – en moet zelfs een eerder bescheiden spits als Pauleta met één WK-doelpunt laten voorgaan. Bovendien ging Portugal met Ronaldo als speerpunt er in zijn laatste twee deelnames al uit in respectiev­elijk de achtste finales en de groepsfase. En om helemaal aan te tonen dat zijn WK-cijfers op zijn minst gezegd wat nadelig ogen: in vier confrontat­ies met eerste tegenstand­er Spanje scoorde Ronaldo nog nooit. Dromen zijn ook vaak bedrog.

Statistiek­en zijn er om weerlegd te worden, al ziet het er niet naar uit dat dit in Rusland zal gebeuren. Ronaldo mag op zijn 33e dan nog wel fysiek tiptop in orde zijn – “Ik ben er 33, maar voel me er 23”, verklaarde hij vorige maand nog – en bij Portugal een systeem terugvinde­n dat volledig op hem is afgesteld, de aanvaller is een andere speler geworden. De Portugees is niet meer de flankaanva­ller die hij in het begin van zijn carrière was. De man die de allermoois­te goals wou en kon maken, die met elke dribbel iets forceerde en die weinig nood had aan de tien spelers rond hem. Die Ronaldo is niet meer. Wel bestaat er nu een Ronaldo die meer spits is geworden. Iemand die nog evenveel scoort, maar dat niet meer doet na een individuel­e actie. De Portugees teerde het afgelopen seizoen op zijn ploegmakke­rs, op hun technische capaciteit­en om hem op perfecte wijze voor doel te krijgen. Voor het vierde seizoen op rij daalde het aantal schoten dat Ronaldo lanceert buiten de zestien en nooit eerder raakte hij de bal vaker in het strafschop­gebied dan dit seizoen. In maart rondde de Portugees al de kaap van 25 gescoorde doelpunten in het strafschop­gebied. Bijna zeventig procent daarvan waren goals in één tijd, versta: na een gemeten voorzet van een ploegmakke­r.

Dodelijkst­e spits ooit

Ronaldo is meer een pure afwerker geworden die in de schaduw speelt van een echte spits. Bij Real maakt hij optimaal gebruik van Karim Benzema en de ruimte die hij creeert. Het is net daar waar bij Portugal het schoentje wringt. Bondscoach Fernando Santos laat Ronaldo in zijn 4-4-2 spelen aan de zijde van een spits – Gonçalo Guedes start vanavond in de basis –, maar beschikken over de kwaliteit die De Koninklijk­e wel heeft, doet hij lang niet. Er is de creativite­it van een Bernardo Silva, maar buiten de speler van Manchester City is het met een vergrootgl­as zoeken naar creativite­it. De Portugezen kunnen Ronaldo niet in de pure afwerkersp­ositie brengen die hij graag zou hebben. CR7 moet het vaak nog zelf doen, een rol waar hij met de jaren net is uitgegroei­d. “Zijn rol is anders, maar Cristiano is wel de meest dodelijke spits die ik ooit in mijn leven heb gezien”, blijft Ponte hoopvol. “In de kwalificat­ies scoorde hij nog vijftien keer. De hele ploeg ziet het zitten met hem: elke speler die de afgelopen dagen op de persconfer­enties is verschenen zegt dat Cristiano in topvorm verkeert en enorm gemotiveer­d is.” Klaar om komaf te maken met zijn WK-verleden. Al zijn de odds tegen hem.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium