Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al gehoorscha­de van in lagere school

Artsen pleiten voor meer infosessie­s bij 9- en 10-jarigen

- SILKE REMMERY

Jongeren worden vandaag om de oren geslagen met waarschuwi­ngen voor tinnitus door te luide muziek. Maar intussen lopen ook lagerescho­olkinderen al gehoorscha­de op omdat ze steeds vroeger een koptelefoo­n of oortjes dragen zonder de risico’s ervan te kennen. Dus pleiten artsen voor meer bewustmaki­ng bij 9- tot 12jarigen. “Ze moeten vroeger worden gewaarschu­wd dan nu, want als ze beginnen uitgaan, zal hun gehoorscha­de nog erger worden.”

Zelfs de oren van lagerescho­olkinderen krijgen het vandaag al zwaar te verduren. En dat laat schade na, blijkt uit onderzoek van het Nederlands­e Erasmus MC. Bijna een op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorscha­de door lawaai, waardoor ze hoge tonen niet meer goed horen of last hebben van oorsuizen.

Bij ons valt het neus-, keel- en oorartsen op dat bij steeds meer lagerescho­olkinderen intussen al gehoorscha­de optreedt. “Daarom krijgen leerlingen uit het vijfde leerjaar sinds vorig jaar een nieuwe gehoortest die gevoeliger en dus accurater is dan de vorige”, zegt professor Christian Desloovere (KU Leuven). Bovendien onderschat­ten kinderen zelf vaak nog hoorproble­men, zegt audioloog Annick Gilles (UZ Antwerpen). “Dikwijls rapportere­n ze het niet omdat ze op hun leeftijd nog niet beseffen dat er iets mis is.”

Onrustwekk­end

Is er een verklaring dat –12-jarigen een verslechte­rd gehoor hebben? “Het merendeel komt vermoedeli­jk door lawaaischa­de”, zegt Desloovere. “De omgeving is

Annick Gilles Audioloog

“Bij kinderen van 9 of 10 zou meer aandacht moeten zijn voor de gevaren van te luide muziek.”

niet alleen luider geworden, we zien kinderen ook meer en langer met een koptelefoo­n op zitten.” Hoe dan ook, het is onrustwekk­end, zegt hij. “Want de schade zal nog oplopen als ze ouder worden en beginnen uit te gaan.” Daarom pleiten de experts voor meer bewustmaki­ng bij jonge kinderen. “Op de middelbare school worden vaak infosessie­s gegeven, maar bij kinderen van 9 of 10 jaar zou ook meer aandacht moeten zijn voor de gevaren van te luide muziek”, zegt Gilles. “Ze gaan naar kinderfuiv­en en gebruiken steeds jonger een koptelefoo­n of oortjes, maar zijn zich nog niet voldoende bewust van de risico’s van te lang of te luid luisteren naar muziek.” Desloovere treedt dat pleidooi bij. “Ze moeten weten dat urenlang voor een luide televisie zitten of met een koptelefoo­n muziek luisteren niet zonder gevaar is. In het vijfde of zesde leerjaar begrijpen ze de werking van het oor al voldoende om aan hen uit te leggen dat de trilhaartj­es kapot kunnen gaan van luide muziek.”

Preventie komt te laat

Een goed idee, vindt Bert Lecomte van vzw De Tuut van Tegenwoord­ig, die in middelbare scholen vaak lezingen geeft over tinnitus. “Dat doen we vooral vanaf het derde middelbaar. Vandaag gebeurt het bij jongere leerlingen misschien hier en daar al door één enkele arts, maar nog niet op grote schaal. Nochtans hoor ik van experts ook signalen dat het probleem bij kinderen groeit. Dan is het geen slecht idee om eens na te denken hoe we infosessie­s in het lager onderwijs kunnen aanpakken. We ijveren zelf ook voor een totaalaanp­ak: hoe vroeger we kunnen waarschuwe­n, hoe beter. Nu komt de preventie eigenlijk te laat, want we beginnen pas als er schade is opgelopen.”

 ?? FOTO MINE DALEMANS ?? De jeugd is zich te weinig bewust van de gevaren van een koptelefoo­n of oortjes.
FOTO MINE DALEMANS De jeugd is zich te weinig bewust van de gevaren van een koptelefoo­n of oortjes.
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium