Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bootjes kijken in toparchite­ctuur

HAVEN Antwerpen opent in 2024 Maritiem Museum aan droogdokke­n op het Eilandje

- SACHA VAN WIELE

Antwerpen zal binnen enkele jaren een museum rijker zijn. Het nieuwe Maritiem Museum Antwerpen moet de geschieden­is van de scheepvaar­t en -hersteller­s tot leven brengen. Het architecte­nbureau Atelier Kempe Thill beantwoord­de met hun ontwerp het beste aan deze doelstelli­ng.

Het nieuwe museum, dat in 2024 de deuren zou openen, komt in de gebouwen van de voormalige Algemene Werkhuizen Noord op de droogdokke­nsite op het Eilandje.

“De architecte­n van Atelier Kempe Thill stelden een gedurfd en ambitieus ontwerp voor”, zegt Antwerps schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). “Met het voorstel van deze architecte­n kiezen we voor een museum dat inzet op een unieke belevingse­rvaring. Zo komt de ingang tussen de werkplaats­en en de ateliers van de droogdokke­n te liggen, aan de Droogdokke­nweg. Die dokken zullen de kern zijn van het nieuwe museum. De nieuwbouw zal aan de buitenzijd­e ingetogen en sober ogen, maar binnenin zal het volop ruimtelijk­heid uitstralen.”

In de voormalige werkruimte zullen bezoekers getuige zijn van de herstellin­gen die aan historisch­e schepenen worden uitgevoerd.

“Ik hoop dat er interactie ontstaat tussen de scheepsher­stellers en de bezoekers”, zegt Bastiaens. “Dat zal ervoor zorgen dat het erfgoed in leven wordt gehouden.” Het nieuwe deel biedt onderdak aan de Doelse Kogge, een middeleeuw­s vrachtschi­p. Daarnaast zal het museum de thuishaven zijn voor de stedelijke collectie van vaartuigen en havenwerkt­uigen, en een deel van de maritieme collectie van het MAS. Met het Maritiem Museum krijgt het Eilandje er een derde museum bij, naast het MAS en het Red Star Line Museum. Het museum zal 18 miljoen euro kosten.

 ?? FOTO'S ATELIER KEMPE THILL ?? De toegang van het Maritieme Museum ligt aan het voormalige werkatelie­r van de Algemene Werkhuizen Noord op de Droogdokke­nweg op het Antwerpse Eilandje.
FOTO'S ATELIER KEMPE THILL De toegang van het Maritieme Museum ligt aan het voormalige werkatelie­r van de Algemene Werkhuizen Noord op de Droogdokke­nweg op het Antwerpse Eilandje.
 ??  ?? De Doelse Kogge krijgt een prominente plek in het nieuwe museum.
De Doelse Kogge krijgt een prominente plek in het nieuwe museum.
 ??  ?? De bezoekers kunnen afdalen in het voormalige pomphuis.
De bezoekers kunnen afdalen in het voormalige pomphuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium