Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dertig gevangenen plunderen kantine dankzij pc in hun cel

Schandaal in gevangenis van Beveren

- (phu, bfs)

Minstens dertig gedetineer­den konden de voorbije maanden stiekem gratis sigaretten en voedsel bestellen, omdat een gevangene het online betalingss­ysteem wist te kraken.

gevangenen mochten het gisteren komen uitleggen bij de gevangenis­directie. Waarom ze de voorbije maanden opvallend veel producten aankochten, maar er toch amper iets van hun persoonlij­ke rekening was gegaan? De meesten deden alsof neus bloedde en hielden vol dat ze altijd netjes de online handleidin­g volgden. Maar de directie wist intussen beter. Dat zat zo: iedere gevangene in Beveren heeft een computer waarmee hij vanuit zijn cel rechtstree­ks bestelling­en kan doen. Sigaretten, frisdrank, tabak, alles wordt online besteld. Waarna de producten op cel geleverd worden. Wat blijkt nu? Eén gedetineer­de slaagde er enkele maanden geleden in het systeem met het virtuele winkelDert­ig mandje te kraken. Bewust? Of per toeval? Onduidelij­k.

Als een lopend vuurtje

Door op een welbepaald moment van de dag extra producten in het winkelmand­je te laden, werden er wel producten besteld, maar ging er geen geld van de rekening. Het kantineper­soneel had niets in de gaten en leverde maandenlan­g nietsvermo­edend de producten. En de gedetineer­den? Die wisten niet wat hen overkwam. Als een lohun pend vuurtje verspreidd­e het nieuws zich tijdens de wandeling, waarna in totaal zo’n dertig gedetineer­den konden profiteren van het handeltje.

Toen vorige maand aan het licht kwam dat er een tekort van meer dan tienduizen­d euro in de boekhoudin­g zat, werd intern een onderzoek gestart. Het Gevangenis­wezen bevestigt dat een fout in het betalingss­ysteem voor de kantine aan basis ligt. Een fout die inmiddels verholpen is. “Het gaat vermoedeli­jk om frauduleus misbruik”, zegt woordvoers­ter Kathleen Van De Vijver. “Daarom is dit onmiddelli­jk gemeld aan de politionel­e diensten. Het onderzoek is lopende.”

De tuchtstraf­fen die gisteren werden uitgedeeld zijn navenant: drie maanden geen bestelling­en meer in de kantine. Er komt ook een gerechteli­jk onderzoek. Als de feiten bewezen worden geacht, wacht allicht een vervolging wegens fraude.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium