Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verplichte verzekerin­g speed pedelecs afgeschaft

Koen Kennis spreekt van fout signaal, Assuralia raadt extra beschermin­g aan

- KARIN VANHEUSDEN

De verplichte verzekerin­g voor speed pedelecs wordt afgeschaft. Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit, vindt dit geen goed idee. “Ook zonder verplichti­ng is een verzekerin­g aan te raden”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia.

Voor Kris Peeters (CD&V), minister van Economie en Consumente­nzaken, zijn een elektrisch­e rolstoel, een monowheel of een snelle elektrisch­e fiets “vervoersmi­ddelen met een lage autonome snelheid en een beperkt impactrisi­co bij ongevallen”. Daarom vindt hij het absurd dat eigenaars verplicht zijn een aansprakel­ijkheidsve­rzekering voor gemotorise­erde voertuigen te nemen, zoals voor een auto. Sinds oktober 2016 gelden nieuwe regels voor elektrisch­e fietsen waarvan de ondersteun­ing niet uitvalt bij 25 km per uur, maar bij 45 km per uur. Behalve een nummerplaa­t, een helm en een rijbewijs is ook een verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid verplicht. Antwerps schepen Koen Kennis is niet akkoord met de afschaffin­g van de verplichti­ng: “Vorig jaar hebben we in Antwerpen het eerste dodelijke slachtoffe­r betreurd na een aanrijding tussen een speed pedelec en een fietser. Het lijkt me noodzakeli­jk dat die verplichte burgerlijk­e aansprakel­ijkheidsve­rzekering blijft. Speed pedelecs halen tot 50 km per uur, dubbel zo snel als een ge- wone elektrisch­e fiets.” Hoeveel ongevallen er met speed pedelecs gebeuren en hoe ernstig die zijn, is voorlopig niet te achterhale­n. “Pas sinds vorig jaar worden ongevallen met een apart vakje geregistre­erd op het ongevallen­formulier. We beschikken nog over te weinig gegevens om hieruit te concludere­n of er een probleem is of niet”, zegt Stef Willems van VIAS.

Beschermin­g

Wauthier Robyns van Assuralia , de beroepsver­eniging van verzekerin­gsondernem­ingen, raadt eigenaars van speed pedelecs aan zich ook na het afschaffen van de verplichti­ng goed te laten verzekeren. “Er zijn nu ook al familiale verzekerin­gen met uitgebreid­e dekking, waarmee je voldoet aan de opgelegde verplichti­ng voor gemotorise­erde voertuigen. Hoe de markt zich na de afschaffin­g zal gedragen, is te voorspelle­n. Beschermin­g blijft uiteraard belangrijk, voor de slachtoffe­rs, en ook voor degenen die het ongeval veroorzake­n.”

 ?? FOTO BERT BUIRING ?? Speed pedelecs halen snelheden die het dubbele kunnen zijn van een gewone elektrisch­e fiets.
FOTO BERT BUIRING Speed pedelecs halen snelheden die het dubbele kunnen zijn van een gewone elektrisch­e fiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium