Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Museum trekt buurt

- Patrick Van de Perre

Wanneer in 2024 het Maritiem Museum op het Droogdokke­neiland opengaat, zal dat meteen het derde nieuwe museum in nog geen vijftien jaar tijd zijn. Dat is niet alleen voor Antwerpen een record, maar wellicht voor elke andere stad in ons land. Een nieuw museum gaat doorgaans gepaard met de ontwikkeli­ng van de omgeving.

En dat is ook hier het geval. Tegen dat de eerste bezoekers het museum bezoeken, zal het uiterste noorden van het Eilandje voor een flink deel ontwikkeld zijn. Voor zover dat nu nog niet het geval is, heeft Antwerpen er dan een volledig nieuwe woonwijk bij.

Langs beide zijden van het Kattendijk­dok, zijn de bouwkranen vrijwel onafgebrok­en aan het werk. Er zijn mensen die dat betreuren en zeggen dat het Eilandje daarmee een stuk van haar oorspronke­lijke gezicht verloren is. Voor een deel klopt dat natuurlijk. De oude havenwijk lijkt nog in weinig op het buurtje van pakweg twintig jaar geleden.

Waar vroeger vooral havenindus­trie was, wonen nu mensen. Niet zelden in appartemen­ten die boven de gemiddelde prijs verkocht worden. Wat dat betreft is er inderdaad nog werk aan de winkel. Want een wijk is pas geslaagd als er een mix van mensen woont. Ook als het gaat om hun kapitaalkr­acht. De toekomst zal uitwijzen wat voor een wijk het Eilandje wordt. Maar voorlopig is er van die mix nog niet veel sprake.

Dat er met het Maritiem Museum een derde nieuwe cultuurhui­s in de buurt komt, is alvast goed nieuws. Eigenlijk is dit museum al het vierde in zijn reeks, want ook het Ballet van Vlaanderen zit al een tijdje in de wijk.

Voor een gezond evenwicht van bewoners zullen deze instelling­en niet zorgen. Wel bieden ze de garantie dat de wijk geen zielloos slaapeilan­d wordt. Want waar musea zijn, komen mensen van overal. Toeristen, maar ook Antwerpena­ren uit andere delen van de stad.

De komst van een nieuw museum zal er ook voor zorgen dat de buurt nieuwe horeca en ondernemer­s aantrekt. En ook die zullen voor leven in de brouwerij zorgen. Een slaapstad aan het water zal het Eilandje niet worden.

Bij een aantal andere nieuwe wijken, zoals Regatta op Linkeroeve­r en Nieuw Zuid, is dat nog maar af te wachten. En alleen daarom al is de komst van het Maritiem Museum een goede zaak. En dat Antwerpen bovendien een museum, waarin het maritiem verleden van de stad wordt verteld, nodig heeft, hoeft zelfs geen betoog.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De droogdokke­n op het Eilandje.
FOTO JAN VAN DER PERRE De droogdokke­n op het Eilandje.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium