Gazet van Antwerpen Stad en Rand

240 extra plaatsen voor twee scholen

-

Nu het college deze week de erfpachtov­ereenkomst van het verlaten perceel in de Kerkstraat goedkeurde, krijgen de scholen Sint-Norbertus Groenstraa­t en Instituut Maris Stella eindelijk groen licht om hun capaciteit­suitbreidi­ng te realiseren.

Gedurende jaren lag het perceel in de Kerkstraat er verkommerd bij. Al die tijd was de aanpalende basisschoo­l Sint-Norbertus geïnteress­eerd in het perceel, maar de grond zelf aankopen, was financieel niet mogelijk. “We zijn dus inventief te werk moeten gaan”, zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

In maart 2016 kocht de stad het perceel in de Kerkstraat aan. Het stuk grond zal voor de komende veertig jaar in erfpacht worden gegeven aan het schoolbest­uur. Daardoor kan basisschoo­l SintNorber­tus Groenstraa­t uitbreiden met 96 plaatsen, goed voor drie extra klassen. Middelbare school Instituut Maris Stella kan op haar beurt uitbreiden met 144 extra plaatsen, goed voor zes extra klas- sen voor de eerste graad. “Dat betekent een capaciteit­swinst van in totaal 240 plaatsen”, zegt Fons Van Dijck van de raad van bestuur van KOBA Metropool. “Door dit perceelove­rschrijden­d project zullen de kinderen meer speelplek krijgen.”

Ook de directrice van Sint-Norbertus, Iris Smekens, en directeur van IMS Dimitri Meurrens zijn blij dat er eindelijk schot in de zaak komt. “Enerzijds kunnen we nu meer kleuters opvangen. Dat moet dan zorgen voor een grotere doorstroom naar onze lagere school. Anderzijds biedt dit ons de kans om een ‘tienerscho­ol’ uit te bouwen”, zegt Smekens. “De derde graad van de lagere school en de eerste graad van het IMS kunnen we nu een geheel laten worden, waardoor we nog nauwer kunnen samenwerke­n.”

De werken zullen gefaseerd verlopen. “We hopen de nieuwbouw in de Kerkstraat tegen 2020 in gebruik te nemen”, zegt Van Dijck. Toch was het oorspronke­lijke plan voor het perceel veel uitgebreid­er. Er zou ook kinderopva­ng en de nodige sportinfra­structuur voor de buurt komen. “Door stedenbouw­kundige beperkinge­n was dit jammer genoeg niet mogelijk”, zegt schepen Marinower. “Maar omdat de nood aan een sporthal zeer groot is, zijn we op zoek gegaan naar alternatie­ven. Momenteel onderzoeke­n we twee pistes: een semionderg­rondse sporthal op het Moorkenspl­ein en de ingebruikn­ame van de verlaten sporthal van Sint Henricus in de Dambrugges­traat.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Schepen Claude Marinower (tweede van rechts) met Fons Van Dijck, Iris Smekens en Dimitri Meurrens.
FOTO DIRK KERSTENS Schepen Claude Marinower (tweede van rechts) met Fons Van Dijck, Iris Smekens en Dimitri Meurrens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium