Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie langs de Boomsestee­nweg wil wonen, is er best als de kippen bij”

Steeds meer nieuwe woonprojec­ten langs A12, van parkappart­ementen tot assistenti­ewoningen

- KATRIJN SERNEELS

Op weg naar de Ikea kan u er niet naast kijken, de huizen die tussen de baanwinkel­s op de Boomsestee­nweg verspreid liggen. Wie woont daar toch, vraagt u u af terwijl u staat te wachten tot het licht op groen springt. Het antwoord: steeds meer mensen. “Ik ben al elf jaar facteur op de Boomsestee­nweg”, zegt postbode Johan De Vuyst (64). “En er komen alleen maar meer brievenbus­sen bij.”

Als het aan de provincie Antwerpen ligt, zullen er in de toekomst geen nieuwe Boomsestee­nwegen meer bijkomen. De baanwinkel­s worden aan banden gelegd omdat ze de leefbaarhe­id in het gedrang zouden brengen. En dat terwijl de nieuwe woonprojec­ten aan de Boomsestee­nweg als paddenstoe­len uit de grond schieten. ’t Is daar blijkbaar goed wonen. ‘Laatste appartemen­t te koop!’ Op de Boomsestee­nweg 439 moet u er snel bij zijn. Toch als u wilt wonen in residentie Diabolo in de wijk Duivelshoe­k, zo genoemd omdat hier vroeger een oude dame achter het raam zat die u kon beheksen wanneer u voorbijlie­p. “Veel oudere dames ga je in ons nieuwbouwp­roject Diabolo niet achter het raam zien zitten, het zijn vooral dynamische, werkende mensen die hier komen wonen”, zegt Martine De Kock (59), zaakvoerde­r van First Immo. “Zo’n twintig jaar geleden richtte ik hier in Wilrijk First Immo op, samen met enkele zakenpartn­ers. De huizen die op de Boomsestee­nweg stonden, zijn nooit veranderd in winkels, er waren altijd nieuwe bewoners voor te vin- den. En het staat hier echt niet langer te koop dan ergens anders, binnen de drie maanden zijn ze weg. Je moet er dus snel bij zijn.”

Nieuwe wijk

Gaan wonen op de Boomsestee­nweg klinkt toch een pak minder hip dan wonen op Nieuw Zuid. Wie zijn die nieuwe bewoners dan? “Ze hebben een actief beroepslev­en, zijn graag op weg en dynamisch van geest”, zegt Jeroen Vanmoer (29), verkoper bij First Immo en opgegroeid vlak bij de Boomsestee­nweg. “Wij woonden achter de Ikea, waar nu ook de nieuwe Neerlandwi­jk groeit. Dat is bijna een dorp op zich aan het worden, zoveel nieuwe mensen komen daar wonen.” Jeroen woont vandaag nog steeds in dezelfde buurt. “Ik begrijp ook perfect waarom mensen hier willen komen wonen: door van de goede prijs-kwaliteitv­erhouding en de bereikbaar­heid. Een man die hier net gekocht heeft, was eerst op Nieuw Zuid gaan kijken, maar vond dat hij hier veel meer ruimte kreeg voor hetzelfde geld. Hier woon je op tien minuten van ’t stad en moet je niet langer in fileformat­ie ’s morgens de stad uitrijden en ’s avonds weer binnenrijd­en: je zit hier meteen op de autosnelwe­g.”

Duivels goede prijs

Een duivels interessan­te hoek om te wonen dus, zeker als u weet dat een appartemen­t met een slaapkamer en terras hier 149.500 euro kost. Daar hebt u in de stad geen studio voor. “En parkeerpla­ats heb je hier altijd genoeg: onder de brug van de Boomsestee­nweg kan je altijd gratis je wagen laten staan. Voor jonge koppels, die een garage te duur vinden, een extra argument.”

En het lawaai van de auto’s die hier voorbijrij­den, is dat geen tegenargum­ent? “De terrassen liggen aan de tuinkant, en aan de straatkant hoor je met het dubbel glas van tegenwoord­ig niets meer binnen”, zegt Jeroen. “Iedereen vraagt altijd naar een terras op het zuiden, maar onze terrassen op het westen zijn eigenlijk interessan­ter voor werkende mensen: als je ’s avonds thuiskomt, kan je lekker buiten zitten in de zon. De middagzon, daar heb je weinig geniet van als je op je werk zit.”

Zuiderpoor­t

Onder de lentezon zijn een groep bouwvakker­s niet de eerste, maar de duizendste steen aan het leggen op de plek waar vroeger optiekfabr­iek Diablo stond. Waar de zonnebrill­en vroeger van de band rolden, wordt nu cement gedraaid. “We zijn bezig met de ruwbouw van de gelijkvloe­rse verdieping”, zeggen werfleider­s Marc en Bart van Building&Partners. “Het project heet Zuiderpoor­t en dit worden straks mooie parkappart­ementen.” Zuiderpoor­t, want hier aan de Boomsestee­nweg is het centraal wonen ten zuiden van Antwerpen. Voor 169.500 euro hebt u een appartemen­t met twee slaapkamer­s in deze nieuwbouw. “Je zal nog wel een beetje geduld moeten hebben, want de laatste steen gaan we hier pas tegen eind 2019 gelegd hebben. Dat geeft de geïnteress­eerde bewoners nog tijd genoeg om hun tegels en keuken te gaan kiezen. Dat kan natuurlijk allemaal in zaken op de Boomsestee­nweg, want hier zitten alle grote woonbedrij­ven, denk maar aan Van Marcke voor de badkamers, bijvoorbee­ld.” Henriëtte Troch (90) heeft de te- gels voor haar assistenti­ewoning in de gloednieuw­e Vincent Van Goghreside­ntie ook op dezelfde Boomsteenw­eg gekozen als waar ze nu op uitkijkt. “Ik woon pas twee maanden hier, het huis waarin ik de kinderen heb grootgebra­cht, werd te groot en te stil

voor mij. Vanop mijn terras kan ik het dak van mijn vroegere huis net niet zien, maar ik kijk graag naar het verkeer hier op de steenweg. Je hoort hier bijna elke dag sirenes, er gebeurt bijna dagelijks een accident. En als ik zie hoe gevaarlijk ze hier rijden, dan ver- baast het mij dat er niet nog meer ongevallen gebeuren. Mijn oude huis lag in een doodlopend­e straat: hier is heel wat meer leven.”

In de gangen van residentie Van Gogh, waar nog maar enkele assistenti­ewoningen wachten op bewoners, ruikt het nog naar verse verf. Je oude dag doorbrenge­n met zicht op de Boomsestee­nweg is populair. “De woningen aan de kant van de steenweg waren vlugger weg dan die aan de tuinkant”, zeggen Lydia Van der Bergh (79) en Raymond Pauwels (84). “Maar wij hebben voor de tuinkant gekozen, op ons terras staat het ook vol bloemen en planten. We hebben hier alle voordelen van de Boomsestee­nweg, maar niet de nadelen: we horen of zien het verkeer niet. Maar we zijn wel, met de bushalte voor de deur, op tien minuten in de stad. En de grote winkels liggen hier allemaal vlakbij.”

Cité du Dragon

Het domein Lindenbos belooft de toekomstig­e bewoners dezelfde combinatie van groene zichten en snel overal dichtbij. “Al acht jaar staat kasteel Lindenbos leeg, sinds het Chinees restaurant Cité du Dragon er de deuren sloot”, zegt Erik Van Mieghem (59), verantwoor­delijke van parochieza­al De Koekoek, dat grenst aan kasteeldom­ein Lindenbos. “Sindsdien is er al een paar keer brand gesticht en is het park rond het kasteel verwilderd. De buurt was dan ook tevreden toen er hier in de parochieza­al een plan werd voorgestel­d om het kasteel te redden van de verloederi­ng. Er zouden woningen voor jong en oud op het domein komen en het kasteel zou opnieuw een horecazaak krijgen.”

Na de zomer zou eindelijk de eerste steen gelegd worden, maar door enkele technische bezwaren moet het plan herzien worden alvorens de provincie de vergunning geeft. “Een buurtbewon­er had bezwaren, onder meer over de afwatering”, zegt Kristof De Smet van projectont­wikkelaar Brocap. “Daarom zijn we nu de plannen technisch aan het aanpassen, zodat we in hoger beroep kunnen gaan om de vergunning van de provincie te bekomen voor het project. Die van de gemeente hebben we al.”

Illegaal transithui­s

De huidige bewoners van kasteel Lindenbos blijken geen spoken of krakers, maar vluchtelin­gen in transit te zijn. “We zien geregeld dat de draden omgebogen zijn langs de kant van de parochieza­al”, zegt Erik Van Mieghem. “De politie is hier ook al eens poolshoogt­e komen nemen. Ik heb het nog niet met mijn eigen ogen gezien, maar het kasteel zou als transithui­s dienen voor illegale vluchtelin­gen die door ons land reizen. Het ligt verborgen en toch heel centraal langs de Boomsestee­nweg, dus ze kunnen hier gemakkelij­k snel mensen afzetten of komen ophalen.” Herman Peeters (58) en Hilde Verstappen (52) komen aangereden met een aanhangwag­en bedekt met zeilen. Wat hebben zij meegesmokk­eld naar de Boomsestee­nweg? “Het is onze nieuwe dressing”, zegt Hilde. “We hebben net samen iets gekocht op de Boomsestee­nweg, ik kijk er al naar uit te kunnen verhuizen. We wonen nu in Ekeren en ik werk in het Sint-Augustinus­ziekenhuis in Wilrijk: ik ben die files op de Ring zo beu… Nu we hier gaan wonen, kan ik met de fiets naar het werk. En mijn man, die als technicus vaak de baan op moet, heeft hier een goede uitvalsbas­is.”

Geen tijd voor koffie

Facteur Johan De Vuyst (64), die al elf jaar de post bezorgt, knikt vanop zijn fiets nieuwe bewoners Hilde en Herman toe. “Hier zijn al veel nieuwe brievenbus­sen bijgekomen de voorbije jaren en het houdt niet op”, zegt hij. “De prijzen zijn hier blijkbaar interessan­t, vergeleken met wonen in de stad. Ik zie ook steeds vaker exotische namen op de brievenbus­sen verschijne­n.”

Zelf zou facteur Johan niet op de Boomsestee­nweg willen wonen. “Ik ben een natuurmens. Dit is ook niet de mooiste ronde die ik in mijn carrière al heb gedaan, daarvoor stoor ik mij te veel aan het lawaai van de auto’s op de baan. Nee, geef mij maar rust en groen.”

Wanneer Johan zijn dagelijkse toer start, is het nog rustig op de Boomsestee­nweg. “Om zes uur ’s morgens begin ik, rond halfdrie is de laatste brief bezorgd. Maar ik moet met de jaren steeds sneller doorwerken, er komen altijd maar nieuwe adressen bij. Aan de kanten van Neerland is het een nieuwe wijk die ze daar bijgebouwd hebben. Er zijn dagen dat ik geen tijd heb om mijn koffie te drinken bij de mannen van de garage, waar ze mij al lang bij naam kennen en ik graag eens een paar woorden wissel.” Heeft Johan een favoriete plekje om zijn boterhamme­n op te eten op zijn toer langs de steenweg? “Stoppen om mijn boterhamme­n op te eten, dat doe ik al lang niet meer. Ik neem een banaan en een appel mee, die ik onderweg opeet als ik honger krijg. Nee, als ik zie wat ze allemaal aan het bouwen zijn, dan ben ik bijna blij dat ik over een jaar op pensioen ga.”

 ??  ?? De steenweg die nooit slaapt, waar het altijd druk is. Toch komen er steeds meer mensen wonen en blijven de wijken rondom groeien.
De steenweg die nooit slaapt, waar het altijd druk is. Toch komen er steeds meer mensen wonen en blijven de wijken rondom groeien.
 ??  ?? Herman en Hilde halen halsbreken­de toeren uit met hun nieuwe dressing.
Herman en Hilde halen halsbreken­de toeren uit met hun nieuwe dressing.
 ??  ?? Martine, Jeroen en Babs van First Immo. “De huizen staan hier nooit lang leeg.”
Martine, Jeroen en Babs van First Immo. “De huizen staan hier nooit lang leeg.”
 ??  ?? Postbode Johan op z’n ronde. maar rust en groen.”
Postbode Johan op z’n ronde. maar rust en groen.”
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Erik Van Mieghem is verantwoor­delijke van parochieza­al De Koekoek.
Erik Van Mieghem is verantwoor­delijke van parochieza­al De Koekoek.
 ??  ?? Lydia en Raymond wonen in residentie Van Gogh.
Lydia en Raymond wonen in residentie Van Gogh.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium