Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier jagen nieuwkomer­s dromen na”

Red Star Line Museum sluit deuren en heropent op 22 september met expo ‘Thuishaven’

- VINCENT JESPERS

Het Red Star Line Museum sluit vanaf maandag de deuren, maar bezoekers kunnen nu al uitkijken naar 22 september. Dan vindt niet alleen de heropening plaats, maar ook de start van een nieuwe expo, Thuishaven.

De reden voor de sluiting zijn enkele bouwkundig­e ingrepen. “Ze moeten van het museum een nog opener en gastvrijer huis maken”, zegt directeur Karen Moeskops. “We willen het historisch migratieve­rhaal met verschille­nde tentoonste­llingen verder versterken, verbreden en linken aan de actualitei­t. Zeker nu we vijf jaar bestaan.”

De tentoonste­lling waarmee het Red Star Line Museum heropent, sluit naadloos aan bij die nieuwe plannen. Thuishaven, zo heet de expo. Ze verzamelt 655 verhalen van nieuwkomer­s in Antwerpen. Het gaat om mensen die niet in Antwerpen zijn geboren, maar hier ondertusse­n wel verzeild zijn geraakt. “Niet alleen vluchtelin­gen dus”, licht Céline Joris toe. Zij trok de voorbije maanden met haar verhalenbu­s de stad rond, op zoek naar inspireren­de getuige- nissen. Voorbijgan­gers konden in de bus hun verhaal kwijt en op een lege kaart van Antwerpen visualiser­en wat de stad voor hen betekent. “De gelijkenis­sen tussen de verhalen van diverse nationalit­eiten zijn opmerkelij­k”, zegt Joris. “Allemaal moeten ze de stad en nieuwe personen leren kennen bij hun verhuizing naar Antwerpen. Diegenen die hier nog maar even zijn, vinden alles fantastisc­h. Als ze hier al langer wonen, zie je op de kaarten dat er tijd is geweest voor reflectie en dat de moeilijkhe­den worden benoemd.” Een van de deelnemers is Sarah Alves Adriaensse­ns (20). Ze werd geboren in Brazilië, maar trok op haar achttiende naar België om hier grafisch ontwerp te studeren.

“Ik neem deel aan dit project om aan te tonen dat iedereen zijn of haar verhaal heeft”, zegt Sarah. “Hoe anders we ook zijn, we moeten op een respectvol­le manier leren samen te leven.”

Gunstig beeld van de stad

Op haar kaart zien we heel wat typisch Antwerpse fenomenen aan: van vogels kijken in de zoo over haar eerste kus bij het Centraal Station tot teleurstel­ling over de voetganger­stunnel. “Dat zijn plaatsen die vaak terugkomen”, verklaart Joris. “Net zoals het thema familie.”

Zowel het verhaal als de kaart

van Sarah tonen over het algemeen een gunstig beeld van onze stad. “Na twee jaar voel ik mij hier even thuis als in Brazilië”, bevestigt ze. “Ik heb dan ook het privilege om hier te komen studeren. Heel wat anderen dienen om een veel minder aangename reden te verhuizen. Ik kan tenminste mijn droom najagen: afstuderen en werken als illustratr­ice.”

Wie alle kaarten wil bekijken, kan van 22 september tot 21 oktober terecht in het Red Star Line Museum. Daarnaast verschijnt er ook een boek met een selectie van de tentoonges­telde kaarten.

Céline Joris

Verhalenve­rzamelaar “We verzamelen 655 verhalen van nieuwkomer­s, die ons vertellen wat Antwerpen voor hen betekent.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Céline Joris (links) van Red Star Line Museum en Alves Adriaensse­ns. “Ik ben hier komen studeren”, zegt Adriaensse­ns. “Heel wat anderen komen om heel wat minder leuke redenen naar Antwerpen.”
FOTO PATRICK DE ROO Céline Joris (links) van Red Star Line Museum en Alves Adriaensse­ns. “Ik ben hier komen studeren”, zegt Adriaensse­ns. “Heel wat anderen komen om heel wat minder leuke redenen naar Antwerpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium