Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe beenhouwer­ij wordt belevingsw­inkel

Slager Atelier Millevache­s: runderen vanop het veld in Franse Limoges direct op het Vlaamse bord

- JOHAN VAN BAELEN

Vandaag trekt de voormalige herenkledi­ngzaak Van der Veken definitief een ander jasje aan. Met Atelier Millevache­s opent er een hypermoder­ne beenhouwer­ij die volgens de uitbater een belevingsw­inkel moet worden.

Uitbaters Peter Van Hulle en Eric Electeur zijn niet aan hun proefstuk toe. Exact twee jaar geleden openden ze een gelijkaard­ige winkel op ’t Eilandje in Antwerpen. Opvallend toen en ook nu weer: in de etalage waar u tot voor twee jaar herenkostu­ums kon bewonderen, hangen nu de karkassen van runderen.

“We willen hiermee niet shockeren, maar zijn fier op ons product”, zegt mede-uitbater Peter Van Hulle. “We zijn eerst op kleine schaal beginnen te kweken in de Kempen. Maar die runderen komen beter tot hun recht als ze constant buiten leven en de oppervlakt­e hebben om zich uit te leven. Dat hebben ze volop op het plateau Millevache­s in de Franse Limousin. We kweken er niet alleen Limousinru­nderen, maar ook Aubrac, Charolais, Saler, Piëmontees en Blonde d’Aquitaine. Het vlees van die dieren belandt in onze slagerijen en in de restaurant­s Edel en Mon in Wilrijk en Lux en Mon in Antwerpen. In de slagerijen hebben we ook een speciale kast voor dry-agedrundvl­ees.”

Daarnaast is er natuurlijk een uitgebreid­e keuze aan bereide vleeswaren. “We maken hier hamburgers, worsten, preparé en gerookt vlees zelf. Zowel in onze beenhouwer­ij hier in Schilde als in Antwerpen worden de runderen verwerkt tot bereide vleeswaren en charcuteri­e.”

De slagerij voorziet ook in een uitgebreid aanbod aan traiteurge­rechten, barbecuesc­hotels en salades, bereid door chef-kok Robrecht Wissels. “We hebben een ruime keuze aan belegde broodjes van onze buur, Michel Dela-faille”,

Peter Van Millevache­s ‘‘We bieden een ruime selectie van wijnen aan. Onze slagerij is ook een belevingsw­inkel.’’

aldus Van Hulle. “Daarbij is er nog een ruime keuze aan sauzen en aardappelg­erechten. Onze artisanale kroketten gaan warm de deur uit.”

Nieuw is dat de Schildese zaak een groter kaasaanbod zal hebben. “Er is, ook in Antwerpen, vraag naar en we halen een deel van de kaas uit de Limousin.” Hebben sommige slagers een klein aanbod wijnen, dan trekt Millevache­s resoluut die kaart. “Met Bert Janssen, sommelier van Lux, hebben we de kennis in huis. Het zou gek zijn mochten we die niet gebruiken. We denken dat dit aanbod hier afname zal vinden. Er is namelijk geen wijnwinkel inde buurt. Met die wijn erbij wordt onze zaak ook meer een belevingsw­inkel. Daarom en om in te spelen op het aperitief, hebben we een ruime selectie van gins en enkele champagnes.”

Over beleving gesproken: Schildenaa­rs halen meer uit hun dag dan Antwerpena­ars, zo blijkt. De winkel opent in de week vanaf 8u, zaterdag en zondag zelfs om 7.30u. “In Antwerpen werkt dat niet. We hebben het geprobeerd, maar voor 9u kwam er weinig volk.” En overigens: de winkel kent geen vakantiesl­uiting.

Atelier Millevache­s, Turnhoutse­baan 101

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Peter Van in zijn nieuwe winkel.
FOTO PATRICK DE ROO Peter Van in zijn nieuwe winkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium