Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er is maar één god... en dat is Ronaldo

Portugees maakt met hattrick komaf met WK-verleden in spektakelm­atch tegen Spanje

- GUILLAUME MAEBE

Vier wedstrijde­n heeft het geduurd, maar het WK heeft met Portugal - Spanje een eerste gloriemome­nt achter de rug. Wat een heerlijke partij was dit, zeg. Bijrollen voor een scorende Costa, een blunderend­e VAR, een Kariuslook­alike en een clash tussen twee geweldige stijlen. Bijrollen, want de titel hoofdrol verdiende maar één iemand: Cristiano Ronaldo. Leest u even mee in het evangelie van ‘CR7’.

Sorry, ‘CR7’. Een oprechte sorry dat we uwe heerlijkhe­id in vraag hebben gesteld. Pure blasfemie is het. Het leek gewoon niet meer zo top te gaan. Die mutatie tot spits, het feit dat het op een wereldkamp­ioenschap nooit echt lukte, ploegmakke­rs die lang niet de beste zijn waar je ooit mee hebt samengespe­eld. Waarom zou het WK 2018 dan het tornooi van de ommekeer worden? Tegen een Spanje dat met ‘Tiki-Taka 2.0’ haar oude waarden opnieuw heeft gevonden. Waarom? Only God knows.

Seeler, Klose, Pele en Ronaldo

God was gisteravon­d nedergedaa­ld in Sotchi en droeg een Portugees shirt met nummer zeven op. Een viertal minuten had hij nodig voor zijn eerste lezing. De gekende dubbele overstap, Realploegm­akker Nacho die hapte: strafschop. Ronaldo ging zelf achter de bal staan en buffelde binnen. Een eerste record was meteen gevestigd: ‘CR7’ is nu de enige speler die op acht opeenvolge­nde grote tornooien heeft gescoord: vier EK’s en evenveel WK’s. De eucharisti­e werd wat verstoord door de andere aanwezigen op het gras. Spanje heeft zo zijn eigen goden en die kunnen ook een aardig stukje ballen. Het korte balbezitvo­etbal van ‘La Roja’ is zelfs de antipode van het op Ronaldo gebaseerde countersys­teem van de Portugezen. De Spanjaarde­n creëerden ook heel wat, een heerlijke knal van Isco botste via de lat en de lijn weer uit doel. Het was pas na een deus ex machina dat Spanje langszij kwam. Of het uitblijven daarvan. Een duidelijke elleboog van Diego Costa op Pepe werd gemist door ref Rocchi, waarna de spits na wat vrijloperi­j kon scoren. Een clear error, een ideaal opwarmertj­e voor de op dit WK debuterend­e VAR. Maar die deed wat hij ook al zo vaak in de Jupiler Pro League deed: slapen. Het doelpunt werd toegekend. Onbegrijpe­lijk.

Maar dan was het tijd voor het Evangelie. Wat vlak voor rust een ongevaarli­jk schotje leek, werd omgetoverd in een goal toen bleek dat David De Gea zeep aan zijn handschoen­en had. Wat een blunder, een mooie acht op de schaal van Karius. Het is een lastige tijd voor doelmannen met een manbun. Ronaldo zette zich ondertusse­n nog wat steviger in het rijtje Uwe Seeler, Miroslav Klose en Pele: spelers die scoorden op vier verschille­nde WK’s. Maar Spanje gaf zich niet gewonnen, bewees waarom het het zwarte beest van Ronaldo was. Voor gisteren had hij zelfs nog nooit gescoord tegen Spanje. Voortbordu­rend op het werk van zijn voorganger Julen Lopetegui zag Fernando Hierro hoe zijn jongens heerlijke acties op de mat brachten, met twee doelpunten als orgelpunte­n. Een mooie ingestu- deerde vrije trap die werd afgewerkt door Costa en een vluchtscho­t van schlemiel Nacho. 2-3, de zege was toen zo goed als binnen. De communie hadden de voetbalade­pten dan al achter de rug.

Eerste vrije trap ooit op groot tornooi

Maar in een eucharisti­e is er ook nog altijd een slotwoord, een bedanking naar de aanwezigen. Twee minuten voor affluiten gaf Gerard Piqué een vrije trap weg. Big deal, vrije trappen zijn nooit echt de specialite­it geweest van Ronaldo. Op een groot voetbaltor­nooi had hij er zelfs nog nooit eentje gescoord. Maar terwijl hij zichzelf op de grote schermen aan het bewonderen was - echt gebeurd, hoor - kreeg hij een geniale ingeving. “Waarom niet eens met de binnenkant van m’n voet trappen? En niet vol met de wreef.” Ronaldo deed het, lepelde de bal over de muur en mocht juichen. Een hattrick op een WK, nog maar eens een vakje afgevinkt op de grote WK-bingokaart. De 51e hattrick in zijn carrière, de 51e hattrick ooit op een wereldkamp­ioenschap. Voor het eerst kroonde Ronaldo zich op het WK-toneel tot koning. Amen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium