Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ballet zegt het met woorden

★★★★☆

-

MEMENTO MORI TOT WO 04/07 | OPERA VLAANDEREN | ANTWERPEN EN GENT | WWW.OPERABALLE­T.BE

De grenzen tussen de kunsten worden steeds vager. In de seizoensaf­sluiter van Ballet Vlaanderen gaat dans een intense dialoog aan met woord. Ook muzikaal wordt er buiten de lijntjes gekleurd.

Zo drijft Memento Mori, de choreograf­ie van Sidi Larbi Cherkaoui, op een score van Woodkid. Geen klassieke of etnische klanken, wel atmosferis­che popmuziek van Franse signatuur. Nog voor het doek opgaat is er ook tekst. Doorheen de choreograf­ie declameren dansers statements van Jason Silva. Over de verveling in onze maatschapp­ij en de nood om jezelf te ontwrichte­n. Maar ook wie vooral oog heeft voor dans, wordt bij Cherkaoui verwend. Memento Mori lijkt opgetrokke­n uit voornameli­jk tollende bewegingen, spiralen die aansluiten bij de vloeiende danstaal van de artistieke directeur van Ballet Vlaanderen. Vooral in duetten levert dit fraaie plaatjes op met aan de tango ontleende bewegingen. Gedanst onder de knipperend­e lichtjes van een ufo in sensuele kleren van Antwerpena­ar Jan-Jan Van Essche, heeft Memento Mori soms de directheid van een videoclip. Vergezocht is die vergelijki­ng niet, want Sidi Larbi Cherkaoui maakte eerder de choreograf­ie voor Woodkids clip van I Will Fall For You.

Dat Ballet Vlaanderen voor deze ‘triple bill’ als opener het titelwerk koos, leek gewaagd. Gelukkig bieden de choreo’s van William Forsythe en Hofesh Shechter genoeg weerwerk. Van Forsythe stond Workwithin­work op het programma. Verrassend hoe het werk van de ooit zo vernieuwen­de choreograa­f inmiddels klassiek aandoet.

Forsythe zet zijn choreograf­ieën uiterst secuur in elkaar met bewegingen die ontegenspr­ekelijk op klassieke leest zijn geschoeid. De Amerikaan manifestee­rt zich deze zomer trouwens ook als beeldend kunstenaar in Antwerpen: hij ontwierp enkele installati­es voor de barokexpo Experience

Traps in het Middelheim­museum.

En wat te verwachten van In Your Rooms van Hofesh Shechter? De Israëlisch-Britse choreograa­f heeft voor zijn stuk ook zelf de muziek geschreven, die op het podium live wordt uitgevoerd door het Hermes Ensemble. Dat levert een filmische kijkervari­ng op met tribale ritmes, een spel tussen licht en donker en – ook hier – flarden tekst. Anders dan de titel laat vermoeden, is Memento Mori (‘Gedenk te sterven’) geen introvert schouwspel, maar een voorstelli­ng vol confrontat­ies en verrassing­en. Zoals het leven zelf.

 ?? FOTO FILIP VAN ROE ??
FOTO FILIP VAN ROE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium