Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ik en mijn selfie

-

Afgelopen zondag stond ik op de tweede rij bij Best Kept Secret te wachten tot LCD Soundsyste­m het festival zou afsluiten. Voor mij hadden twee meiden postgevat. Ik schatte ze een jaar of 21, en ze leken net zo ongeduldig als ik. Maar eens James Murphy en zijn vrienden hun optreden aansneden, bleek al gauw dat ze zich met andere motieven een weg naar de frontlinie hadden gewurmd: ze kwamen om selfies te nemen.

Zodra de eerste beats uit de luidspreke­rs kraakten, was dat het afgesproke­n teken om omstandig voor zichzelf te poseren. De meisjes stiftten de lippen, zetten hun mooiste pruilmondj­es op en toverden een zwoele blik tevoorschi­jn die ik tot op dat moment enkel met knelpuntbe­roepen in het Schippersk­wartier had vereenzelv­igd. Gezien een van hen haar mobiele telefoon zowat in mijn mond stak, slaagde ik er niet in me op het concert te concentrer­en. In afwachting van beterschap probeerde ik een glimp op te vangen van hun foto’s. Ik zag een overbelich­t meisje, naast een stukje van mijn elleboog, en ook nog ingeflitst­e billen en schouders van een paar jongens die naast hen stonden te doen wat je doet op de tweede rij van een LCD-concert: dansen op Daft Punk is Playing in my House. Het waren kortom vreselijke foto’s van een wonderlijk moment dat zich buiten die eigenaardi­ge cadrages voltrok. Een minuut later zag ik haar op Facebook een slechte foto van zichzelf posten met als bijschrift ‘LCD op BKS: feestjeuh!’ Je hoeft het niet te beleven om erbij te zijn.

Napels, twee dagen later. Honderden mensen flaneren langs de Via Partenope, een brede promenade die aan de ene kant is afgezoomd met levendige terrassen. Allemaal bieden ze uitzicht op de zee die langs de andere kant tegen de rotsen spat. Het is een sfeervol, prachtig decor. Op de achtergron­d lonkt de Vesuvius, er varen bootjes langs en – timing! – net nu kleurt de zonsonderg­ang goudgeel. Ook hier: tientallen meisjes en vrouwen die elk een soloshowtj­e opvoeren voor hun eigen cameralens. Voorover gebogen met de selfiestic­k in de hand, met net genoeg inkijk om een zucht sensualite­it te suggereren tegen een feeërieke achtergron­d. Leuk om zien hoe ze zich ook hier in de gonzende drukte alleen op de wereld wanen. Geen idee hoe eenzaam ze zijn. Misschien hebben ze, permanent vergezeld door hun glamoureuz­e spiegelbee­ld, wel de tijd van hun leven. Maar in mijn hoofd loopt de verhaallij­n anders. Ik beeld me in hoe het Facebookpr­ofiel van die meisjes een spannende, opwindende lifestyle suggereert waar al hun virtuele vrienden jaloers op zijn. Een laagje lak om de allenighei­d mee op te blinken. Ik kan een telefoonbo­ek vullen met mijn eigen tekortkomi­ngen, dus het is niet aan mij om daar een oordeel over te vellen. En toch: het deed me deugd toen ik gisteravon­d vier bejaarden aan het tafeltje naast het onze een selfie zag maken waar ze – met een beetje moeite – alle víér opraakten. Vier vrolijke tachtigers die, na het verhapscha­ren van een enorme pizza, een alledaags moment vastlegden. Na de foto ging de camera weer netjes in het tasje. Het leek een écht feestje. En er kwam geen Facebookpo­st aan te past.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium