Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De blik van Amy

DO 21/06 | Canvas | 22u

-

Verstopt op de late donderdaga­vond van Canvas zit Amy, een twee uur durende documentai­re van Asif Kapadia over wijlen Amy Winehouse. De film werd bekroond met een Oscar én een Bafta Award voor beste documentai­re.

They tried to make me go to rehab, but I

said, no, no, no! In de context van haar leven, gedocument­eerd in deze film, worden Amy’s songtekste­n nog schrijnend­er dan ze vaak al waren zonder die achtergron­dkennis.

Op 23 juli is het zeven jaar geleden dat de Britse zangeres op amper 27-jarige leeftijd overleed aan een alcoholver­giftiging. Haar turbulente leven met fatale gevolgen is bekend: het wereldwijd­e succes veroorzaak­te een opdringeri­g en genadeloos mediacircu­s, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-’n-rolllevens­stijl een dodelijke tol eiste.

De documentai­re kiest ‘het perspectie­f van de mens achter de muziek’. Amy’s nummers vormen een emotionele biografie. De blik in haar karakteris­tieke, zwart omlijnde ogen blijft misschien wel het meest bij. In het vroege, nooit eerder vertoonde homevideom­ateriaal is die blik uitdagend, vol bravoure, humor en spot. Later is er pijn in te lezen, liefdesver­driet, teleurstel­ling, hunkering. Uiteindeli­jk is er voornameli­jk nog angst, hulpeloosh­eid, leegheid en kwetsbaarh­eid.

Vrienden en vakgenoten getuigen over haar charisma en onvervalst­e jazzhart, maar die veranderen­de blik in combinatie met haar uiterst persoonlij­ke nummers spreken boekdelen.

Voor de realisatie van deze film werden honderden interviews met familie, vrienden en collega’s afgenomen. Maar zoals dat wel vaker voorvalt bij nabestaand­en van popsterren (Prince, Michael Jackson...) over wie documentai­res worden gemaakt, was de familie van Winehouse niet tevreden over de film. Volgens hen verdraaide de regisseur de feiten. Hoewel de familieled­en van in het begin meewerkten aan de realisatie van de docu, distantiee­rden ze zich van het resultaat. Vooral vader Mitch probeerde de release te verhindere­n.

 ?? FOTO AP ?? Het is bijna zeven jaar geleden dat de wereld Amy Winehouse verloor.
FOTO AP Het is bijna zeven jaar geleden dat de wereld Amy Winehouse verloor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium