Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liefst niet tegen Mexico”

Deense middenveld­er Thomas Delaney kan door zijn kleurenbli­ndheid amper rood en groen onderschei­den

- JÜRGEN GERIL

Voor een verkeersli­cht ziet hij wel nog het verschil tussen rood en groen, maar bij bewegende spelers op een voetbalvel­d lukt dat veel moeilijker. De Deense middenveld­er Thomas Delaney (26) – net verkocht aan Dortmund voor 20 miljoen – lijdt aan kleurenbli­ndheid. Op het WK speelt Delaney met de rode Deense shirts liever niet tegen groen getooide ploegen als Mexico of Nigeria. Gelukkig speelt tegenstand­er Peru vandaag in het wit. In Denemarken lijden 100.000 mannen aan kleurenbli­ndheid en slechts 10.000 vrouwen. Het radioprogr­amma Danskerbin­go wijdde daar vorige week een uitzending aan en Thomas Delaney belde vrijwillig naar de studio. De presentato­ren hadden niet meteen door dat ze een voetballer aan de lijn hadden die op het punt stond naar het WK te trekken. Delaney wilde gewoon zijn ervaringen delen.

“Ik merkte het voor het eerst op toen ik als jongetje eens naar Panathinai­kos - Manchester United keek op tv”, zei hij. “Groen tegen rood. Als die spelers naast elkaar stilstonde­n, kon ik die kleuren nog uit elkaar houden, maar eens in beweging vloeiden ze voor mij precies samen tot tinten van dezelfde kleur. Het is heel moeilijk om uit te leggen. Dus was het zeker niet eenvoudig toen ik deze week tegen Mexico moest spelen.”

Pas toen begon het te dagen bij de presentato­ren. De Denen hadden hun uitzwaaima­tch tegen Mexico met 2-0 gewonnen en het drong door dat de man aan de lijn een van hun WK-gangers was. Verrassing alom. Delaney ging gewoon verder. “Het wordt vooral moeilijk als het snel gaat en ik zaken moet zien vanuit mijn ooghoeken, zoals op een voetbalvel­d. Vorig seizoen bij mijn club Werder Bremen, die in het groen speelt en met wie ik vaak rode tegenstand­ers trof, loste ik dat meestal op door naar de broeken te kijken. Dat werd een gewoonte, maar die van Mexico speelden in exact dezelfde shorts als wij. Op het WK tref ik hen liever niet meer.” (lacht)

Op het wereldkamp­ioenschap zal Denemarken voornameli­jk in het rood voetballen en bij zijn tegenstand­ers in groep C – Peru, Frankrijk en Australië – zijn de hoofdkleur­en gelukkig niet groen. Alleen de Australiër­s hebben een groen reservetru­itje. Delaney kan dus pas wat hinder ervaren vanaf de achtste finales, als zijn land zich kwalificee­rt. Zeker als groene jongens als Saudi-Arabië, Mexico of Nigeria ook zouden doorstoten.

Andere shirts?

Op clubniveau heeft de box-to-box-middenveld­er met Amerikaans-Ierse roots het zich wel een pak makkelijke­r gemaakt. Het jongste anderhalf jaar kwam hij uit voor Werder Bremen, dat hij in 2017 bijna op zijn eentje uit de degradatie­zone leidde, maar onlangs werd Delaney dan voor 20 miljoen getransfer­eerd naar Borussia Dortmund. Het fluogeel van de Borussen: daar kan hij niet naast kijken.

En in noodgevall­en kan Thomas Delaney nog altijd doen zoals die andere kleurenbli­nde Deense voetballer, Frederik Moller. Die kan maar moeilijk geel en groen van elkaar onderschei­den. Aan zijn oude club AC Horsens, die in gele tenues voetbalt, verzocht Moller dan ook ooit om in andere shirts tegen het groene Viborg te spelen. Anders was het niet te doen.

Al zal de FIFA op een WK zo’n verzoek van Thomas Delaney hoogstwaar­schijnlijk niet toelaten.

.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium