Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier leer ik met druk omgaan”

Marten Van Riel voor eigen volk favoriet in Wereldbeke­rmanche in Antwerpen

-

Negentien jaar nadat de wereldbeke­r in Kapelle-op-den-Bos voor de allerlaats­te keer in ons land te gast was, verwelkomt Antwerpen opnieuw een wereldbeke­rmanche. Het verheugend­e nieuws: een van de topfavorie­ten is Marten Van Riel, de 25-jarige Loenhouten­aar die twee jaar geleden zesde eindigde op de Spelen in Rio.

Van Riel reist zowat de hele wereld rond voor zijn sport. Jaarlijks verzamelt hij honderddui­zenden ‘airmiles’, zowat de helft van het jaar vertoeft hij in het buitenland. Maar zondag speelt hij een zeldzame thuismatch. “Een triatlon in Antwerpen, het voelt een beetje raar”, vertelt Van Riel. “Ik sta als eerste geklasseer­d. Dan krijg je van de organisato­ren een gratis hotelkamer ter beschikkin­g. Ik heb besloten om die toch maar te nemen. Ik ben die routine nu eenmaal gewoon van in de buitenland­se wedstrijde­n en zo ben ik misschien iets meer gefocust.” Het toont aan hoe gedreven de triatleet met zijn vak bezig is. Hij verkeert bovendien in bloedvorm. In Leeds boekte hij vorig weekend met een vijfde plaats zijn beste resultaat ooit in de World Triathlon Series.

“Die vijfde plaats in Leeds gaf een boost. Vooraf zat ik met wat twijfels omdat het in de maand mei niet liep zoals ik het had gewild”, bekent hij. “Het is fijn om te zien dat ik er helemaal klaar voor ben.” Antwerpen is de enige wereldbeke­rmanche in de Benelux. Het wordt een historisch­e wedstrijd.

“Het is de eerste wereldbeke­r in België sinds 1999 in Kapelle-op-den-Bos”, aldus Van Riel. “Dat alleen al is fenomenaal. De week erna is er nog de Europabeke­rmanche in mijn eigen dorp Wuustwezel. Vooraf had ik juni met stip aangekruis­t. Ik moet er staan. Op zich brengt dat extra druk met zich mee. Dat is moeilijk, zenuwslope­nd zelfs, maar tegelijker­tijd ook interessan­t. Als ik de komende jaren nog wat groei , zal de druk voor een medaille groot zijn op de Spelen in Tokio. Nu kan ik ervaring opdoen om met hoge verwachtin­gen en druk om te gaan. Later kan die ervaring alleen maar van pas komen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium