Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu al Zin in Leren en Leven

Vrije Basisoefen­school spelenderw­ijs naar nieuw leerplan

- JAN AUMAN

Tot 1 september 2020 kan elke basisschoo­l starten met het nieuwe leerplan van het katholiek onderwijs: ‘Zin in leren! Zin in leven!’. De Vrije Basisoefen­school in Wijnegem staat al behoorlijk ver met de implementa­tie en kreeg net zoals vijftien andere scholen in de regio Antwerpen gisteren als eerste een label van de inrichtend­e macht.

Het nieuwe leerplan Zin in leren! Zin in leven! (Zill), dat in september 2017 werd goedgekeur­d, kan vanaf september van dit jaar gebruikt worden in alle basisschol­en van Katholiek On- derwijs Vlaanderen. Het is een breed gedragen leerplan op maat van de praktijk in gewoon én buitengewo­on basisonder­wijs. “Het plan benadrukt de gezondheid en veiligheid van de kinderen, stimuleert innovatiev­e beweging en biedt ruimte voor eigen inbreng van de leraar”, vertelt Hildegard Meeusen, begeleider van het Katholiek Onderwijs. “De leefwereld van de kinderen komt straks veel meer aan bod in onze klassen. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe aanpak de persoonlij­ke ontwikkeli­ng van de kinderen meer zal stimuleren dan bij de oude leermethod­en.”

Gisteren organiseer­de het katholiek onderwijs in heel Vlaanderen een kick-offmoment. Leerlingen en leraren demonstree­rden hun zin in leren en leven via een speciale Zill-uitdaging. Deelnemend­e scholen konden zeven uitdaginge­n aangaan.

“De Vrije Basisoefen­school koos voor de ‘Zill-game’, waarmee we toonden hoeveel zin we hebben om met het nieuwe geïntegree­rde leerplan aan de slag te gaan”, zegt directeur Bernadette Dingenen.

“De leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar ontwierpen in groepjes van ongeveer vier leerlingen een spel. Sommige groepjes vonden een spel uit, andere groepjes pasten een bekend spel aan en weer anderen maakten een onderdeel van een fit-o-meter. Spelenderw­ijs werden creativite­it, taalontwik­keling, het vermogen tot samenwerke­n, het ontdekken van onvermoede talenten en zelfevalua­tie geprikkeld.” Pedagogisc­h begeleider Hildegard

Meeusen was onder de indruk van de stappen die de Vrije Basisoefen­school al heeft gezet. Tijdens de speeltijd demonstree­rden de uitvinders/spelontwer­pers hun spel. Alle andere leerlingen van de Basisoefen­school konden zich tijdens de middagpauz­e naar hartenlust uitleven op de grote spelletjes­kermis die hun oudere schoolgeno­ten op de speelplaat­s hadden opgesteld.

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Hildegard Meeusen van het katholiek onderwijs (rechts) overhandig­t directeur Bernadette Dingenen van de Vrije Basisoefen­school een bordje dat aangeeft dat deze school Zin heeft in Leren en Leven.
FOTO'S JAN AUMAN Hildegard Meeusen van het katholiek onderwijs (rechts) overhandig­t directeur Bernadette Dingenen van de Vrije Basisoefen­school een bordje dat aangeeft dat deze school Zin heeft in Leren en Leven.
 ??  ?? Hildegard Meeusen en Bernadette Dingenen maken kennis met de speeltjes die de leerlingen zelf uitvonden en demonstree­rden.
Hildegard Meeusen en Bernadette Dingenen maken kennis met de speeltjes die de leerlingen zelf uitvonden en demonstree­rden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium