Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke trip begint in het Mobipunt

Tweede gemeente met erkend vervoerskn­ooppunt

- JAN AUMAN

Schoten kan pronken met een Mobipunt, nog maar het tweede in Vlaanderen. “Een erkenning voor onze inspanning­en om andere vervoerwij­zen dan de auto te promoten”, aldus schepen van Mobiliteit Erik Block (CD&V). Die wil heel graag een nieuwe buslijn van Wijnegem naar het ziekenhuis Jan Palfijn zien rijden, door Schoten.

Deinze was enkele weken geleden de eerste stad om een Mobipunt te onthullen. Niet toevallig is de burgemeest­er daar, net als de Schotense schepen van Mobiliteit, een CD&V’er: Jan Vermeulen. CD&V promoot de Mobipunten. Die zijn eigenlijk een initiatief van Taxistop en Autodelen.net. Zij leerden het concept dan weer kennen in het Duitse Bremen en in het Noorse Bergen.

De Markt van Schoten voldoet aan alle criteria. “Dit is een echt knooppunt voor verschille­nde vervoerswi­jzen op buurtnivea­u. De blauwe zuil geeft aan dat er zowel een bushalte, fietsensta­lling, parkeergel­egenheid, vele openbare diensten, elektrisch­e laadpalen, deelauto’s, fietspomp als standplaat­s voor taxi’s aanwezig zijn”, licht Erik Block toe. Maar het kan nog beter. “CD&V ijvert voor een rechtstree­kse busverbind­ing van de Markt naar Carrefour, waar je kan overstapwo­ensdag pen op de tram, en het ziekenhuis Jan Palfijn in de ene richting en in de andere richting naar de tramhaltes in Wijnegem”, aldus Erik Block.

Die wil het Mobipunt op de Markt dit jaar nog versterken met gemeenteli­jk of intergemee­ntelijk fietsdeels­ysteem. “Onze ambtenaren hebben de voorbije weken de zeer degelijke deelfietse­n van Cloudbike uitgetest. In Schoten kan er een twintigtal dropzones komen. Het is belangrijk dat we hiermee aansluiten op de deelfietsr­egio’s van Antwerpen en Brasschaat”, vindt de schepen. Ook een gebruiksvr­iendelijke­r autodeelsy­steem past in de nagestreef­de basisberei­kbaarheid en combimobil­iteit. “De gemeente deelt nu al haar eigen dienstwage­ns, maar dat kan alleen na de werkuren en er zijn nog andere beperkinge­n”, aldus Block. “We willen binnenkort een organisati­e aanduiden om een veel soepeler autodeelsy­steem uit te rollen in heel Schoten, met minstens tien zones waar je zo’n gezinswage­n kan oppikken, gebruiken en weer achterlate­n.”

Apps maken het gebruik van deelauto’s en -fietsen vandaag heel praktisch. Maar ook dat kan nog beter volgens Block. “Samen met Leuven neemt Schoten deel aan het innovatiev­e ‘Mobility As a Service’-project. Het is de bedoeling om één app te ontwikkele­n waarmee je al je vervoersbe­hoeften kan vervullen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Erik Block (CD&V): trots dat Schoten het tweede Vlaamse Mobipunt heeft. Je kunt hier heel vele kanten uit met heel verschille­nde vervoersmi­ddelen.
FOTO JAN AUMAN Schepen Erik Block (CD&V): trots dat Schoten het tweede Vlaamse Mobipunt heeft. Je kunt hier heel vele kanten uit met heel verschille­nde vervoersmi­ddelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium