Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BbA, Groen en CD&V vormen ‘Iedereen Borsbeek’

Drie Borsbeekse partijen gaan één lijst vormen

- FILIP SPOELDERS

De partijen Borsbeek boven Alles (BbA), Groen en CD&V trekken samen naar de stembus tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober. De drie vormen samen de beweging ‘Iedereen Borsbeek’ en ze zetten in op burgerpart­icipatie.

De gemeentera­adsverkiez­ingen in Borsbeek lijken een interessan­t duel te gaan worden tussen N-VA en het nieuwe Iedereen Borsbeek. Bij de vorige verkiezing­en in 2012 verzamelde­n beide blokken elk negen zetels.

BbA met burgemeest­er Dis Van Berckelaer vormt nu een meerderhei­d met Groen en N-VA, terwijl CD&V in de oppositie zit. Dat belet de drie partijen niet om samen een project voor Borsbeek uit te tekenen. “Na enkele contacten werd duidelijk dat veel positieve zaken ons verbinden”, zegt lijsttrekk­er Dis Van Berckelaer. “Vooral het woord ‘open’ is belangrijk. Iedereen die Borsbeek een warm hart toedraagt, is wel- kom. Onze partijen blijven bestaan, maar Groen en CD&V hebben hun nationale en internatio­nale belangen aan de kant geschoven voor de lokale belangen van onze gemeente.”

De lijst – iedere partij levert zeven kandidaten – is afgewerkt, maar naast Van Berckelaer werden nog maar drie namen bekendgema­akt. Marian Lauwers (CD&V) staat op twee en Frans Neyens (Groen) op drie. Oudburgeme­ester Leo Vlaeymans (CD&V) zal Iedereen Borsbeek duwen. “Iedereen die de Bors- beekse politiek kent, weet dat Leo en ik ooit in de clinch hebben gelegen. Maar we komen met plezier samen voor het goede van Borsbeek. Ik ben dankbaar dat hij in dit project gelooft”, zegt Van Berckelaer.

Aan het programma wordt verder gesleuteld, maar met ‘Iedereen Borsbeek(t)’, ‘Buur(t) voor iedereen’, ‘Een (t)huis voor iedereen’, ‘Iedereen beweegt’ en ‘Kansen voor iedereen’ wordt er rond vijf kernthema’s gewerkt. “We willen in 2019 een eerste Borsbeeks burgercong­res organisere­n, zodat iedereen zijn inspraak in het beleid kan hebben. We gaan voor betaalbaar wonen in aangename buurten, het doorgaand verkeer in het centrum gaan we beperken en het Tirolerhof wordt onze ‘kansenfabr­iek’”, zegt Marian Lauwers.

Frans Neyens (Groen): “We moeten een tandje bijsteken in het onderhoud van ons patrimoniu­m van straten tot ons fort.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Frans Neyens, Dis Van Berckelaer, Marian Lauwers en Leo Vlaeymans.
FOTO FILIP SPOELDERS Frans Neyens, Dis Van Berckelaer, Marian Lauwers en Leo Vlaeymans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium