Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe (on)gezond is alcohol nu echt?

Drank maakt ook in je lichaam meer kapot dan je lief is

- HANS OTTEN

De Hoge Gezondheid­sraad adviseert om nog maximaal tien glazen alcohol per week te drinken. Het viel te voorspelle­n dat dit bij de Belgen, met onze biercultuu­r, heel wat opschuddin­g veroorzaak­t. Toch blijken de weinige positieve effecten van alcoholinn­ame niet op te wegen tegen de vele nadelen.

De Unesco roept onze biercultuu­r uit tot werelderfg­oed, ieder dorp heeft zijn (hobby)brouwerij en streekbier, en dan komt de Hoge Gezondheid­sraad aanzetten dat we (veel) minder moeten drinken? Tien glaasjes van 25 centiliter bier of 10 centiliter wijn per week zijn volgens de experten het absolute maximum. Een aantal dat heel wat lager ligt dan wat andere internatio­nale instanties adviseren. Maar heeft alcohol dan echt geen positieve effecten?

Wat doet alcohol met ons lichaam?

Veel drinken zorgt voor overbelast­ing van de lever, met vervetting of in erge gevallen zelfs cirrose tot gevolg. Het beschadigt het slijmvlies dat onze maag beschermt tegen zuur en verhoogt de kans op hart- en vaatziekte­n. Op de hersenen heeft drank een vertragend­e en verdovende uitwerking: al na twee glaasjes vermindert de werking, bij hogere drankinnam­e kan zelfs beschadigi­ng optreden. Studies wijzen ook uit dat het toxische effect van acetaldehy­de, het eerste afbraakpro­duct van alcohol, een verhoogde kans op kanker geeft. Hoewel er minder drank- dan rookversla­afden zijn, is wereldwijd gezien alcohol even schadelijk als roken. Dat heeft te maken met het feit dat alcohol veel meer vroegtijdi­ge sterfte veroorzaak­t door geweld, ongevallen en zelfmoord. Overdaad schaadt, maar zelfs iedere lichte inname van alcohol heeft al effect op je lichaam. Heel eenvoudig: alcohol is giftig.

Was één glas wijn per dag niet juist gezond?

Die stelling geldt vooral voor rode wijn, omdat de antioxidan­ten in wijn een beschermen­d effect hebben op het ontstaan van harten vaatziekte­n.

Waarom kan de ene beter tegen drank dan de andere?

Dat vrouwen over het algemeen minder weg weten met alcohol is omdat ze meestal kleiner zijn, waardoor een glaasje meer invloed heeft op hun lichaam, en ze hebben vaker een hoger vetpercent­age. Vet vangt moeilijk alcohol op, waardoor het sneller in het bloed terechtkom­t. Maar het is ook genetisch bepaald. Al ooit een Aziaat zien drinken? Ze doen het vaak vol overgave, maar na enkele glazen blijken ze al stomdronke­n. Zij hebben nu eenmaal bepaalde genen die alcohol trager doen afbreken dan bij westerling­en. Hun katers zijn al evenmin benijdensw­aardig.

Wat is het beste antikaterm­iddel?

Niets, gewoon uitzitten. Alcohol stimuleert vochtafsch­eiding, waardoor je mond en hersenen uitdrogen. Dat geeft de volgende ochtend barstende hoofdpijn. Het lijken niet de meest prettige gedachten bij misselijkh­eid na een drankgelag, maar stevig ontbijten en veel water drinken behoren nog tot de beste remedies. Maar antikaterm­iddeltjes bestaan niet.

Is geheelonth­ouding echt zoveel beter?

Consequent niet drinken heeft een voordelig effect op je lichaamsge­wicht, nachtrust, concentrat­ievermogen en zelfs de gezondheid van je huid. Niet-drinkers voelen zich over het algemeen ook veel fitter dan regelmatig­e drinkers, maar ook dan matige drinkers. Brits onderzoek rond Dry January, een Britse versie van ‘30 dagen zonder alcohol’, wees uit dat de hoeveelhei­d levervet bij geheelonth­ouding 15 tot 20% daalt en het bloedgluco­seniveau met gemiddeld 16% zakt. Een hoge bloedgluco­se geeft een verhoogde kans op diabetes.

De voordelen van alcohol spelen vooral op psychosoci­aal vlak. Geheelonth­ouding heeft een negatief invloed op je aantal sociale contacten: drinkers hebben gemiddeld acht goede vrienden, niet-drinkers zes. Enkele glaasjes zijn ook bevorderli­jk voor het zelfvertro­uwen, nemen stress en angst weg, en maken het leggen van sociale contacten net makkelijke­r. Alleen: het gevaar bestaat dat er conditione­ring optreedt. Mensen gaan dit aangename gevoel koppelen aan alcohol, waardoor gewenning ontstaat.

Mannen weten toch waarom?

Wie veel drinkt, verlaagt zijn testostero­nspiegel. Bovendien speelt een omgekeerd effect op de oestrogeen­spiegel: die stijgt. Niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium