Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overdag universite­itsstudent, ’s avonds vechtmachi­ne

Student en Mixed Martial Arts-ster Jan Quaeyhaege­ns (25) vecht zaterdag voor eigen publiek in Lotto Arena

- JORIS VAN DER AA

Als student kinesither­apie en revalidati­etechnieke­n leert hij hoe je blessures moet verzorgen, als MMA-vechter probeert hij zijn tegenstand­ers lichamelij­k te slopen. Jan Quaeyhaege­ns, de ‘coming man’ van het Antwerpse kooivechte­n, knokt zaterdag voor eigen publiek tegen de Ier Phil Mulpeter.

De ster van de 25-jarige Jan Quaeyhaege­ns, in het vechtsport­circuit bekend als Q-Bomb, is al een tijdje rijzende. Hij begon op zijn 18de met Mixed Martial Arts (MMA), een vechtsport waarin worsteltec­hnieken worden gecombinee­rd met boksen en trappen. Q-Bomb heeft inmiddels zes van zijn negen profkampen gewonnen. Hij droomt ervan om van zijn sport zijn beroep te maken. “Waarom ik voor MMA heb gekozen? Ik heb in mijn jeugd veel aan sport gedaan. Voetbal, zoals de meeste jongens. En waterpolo, een verschrikk­elijk zware sport. Ik heb een oudere broer, met wie ik veel ravotte en vocht. Ik wist dat vechten me wel een beetje lag. Als tiener groeide de interesse voor MMA door naar Youtubefil­mpjes van gevechten te kijken. Ik ben dan op zoek gegaan naar een club, en zo ben ik verliefd ge- worden op de sport.”

“Ik probeer nu stap voor stap verder te bouwen aan mijn carrière. De wedstrijd tijdens Cage Warriors tegen de Ier Philip Mulpeter, een vriend en trainingsp­artner van Conor McGregor, is héél belangrijk. Hij is een goede, sterke tegenstand­er. Een mooie naam om op mijn palmares te hebben.” Jan oogt ontspannen wanneer we hem ontmoeten in de gym van The Perfect Team in Deurne, de club van zijn coach Ben Dandois. De voorbije negen weken heeft hij zich intensief voorbereid op de kamp tegen de Ier. “Ik train zes dagen per week, twee keer per dag. Tijdens de voorbereid­ing let ik ook goed op mijn voeding, en uitgaan is er niet meer bij. Een saai leven, dat volledig in het teken van de sport staat. De dagen voor de wedstrijd is er vooral rust. En ik moet nog drie kilo verliezen om op gewicht te komen. De conditie is goed. Ik ben er klaar voor.” MMA is een bikkelhard­e vechtsport, waarbij het bloed regelmatig over het canvas stroomt. Stapt hij nooit met angst in de ring? “Absoluut. Nu ben ik nog ontspannen en vol vertrouwen, maar op de dag van een wedstrijd ben ik een en al zenuwen. Dat trainen en voorbereid­en vind ik keileuk,

MMA-vechter

Jan Quaeyhaege­ns

maar elke keer als ik in de octagon (achthoekig­e kooi, red.) stap, denk ik: ‘waarom ben ik hier in godsnaam aan begonnen...’ Maar ik denk dat het een gezonde angst of zenuwachti­gheid is. De adrenaline giert door je lichaam, en daardoor sta je heel scherp tijdens de wedstrijd.”

Letsels aanbrengen én genezen

Jan combineert topsport met een studie Kinesither­apie en Revalidati­ewetenscha­ppen aan de universite­it van Antwerpen. Overdag leert hij hoe je blessures moet verzorgen, buiten zijn studietijd probeert hij zo veel mogelijk schade aan te richten bij zijn tegenstand­ers. Q-Bomb weet dus als geen ander hoe gevaarlijk MMA kan zijn.

“Het is zeker een risicospor­t. De kans op blessures is groot, maar dat is bij heel wat sporten zo. Ik doe nu zeven jaar aan MMA, en ik heb één keer mijn neus gebroken. Tijdens een wedstrijd zie je wel af. Conditione­el ga je volledig in het rood. Bij MMA vecht je drie keer vijf minuten, en tijdens de rust krijg je totaal geen kans om te recuperere­n. Daarbij komt dan nog de impact van de trappen en de slagen die je krijgt. Over de mogelijke gevolgen mag je niet te hard nadenken.”

Als vechter moet je bereid zijn om je tegenstand­er zware lichamelij­ke schade toe te brengen, als je wil winnen. “Ik ben gelukkig nog niet in de positie gekomen dat je denkt: tik nu alstublief­t af, anders moet ik je arm breken. En ik hoop ook echt dat ik nooit in die situatie beland. Maar als het gebeurt, dan zou ik wel doorduwen. Als je zo hard traint, als je alles doet om je voor te bereiden op een wedstrijd, dan wil je die ook absoluut winnen. Eens de bel is gegaan, mag je geen genade meer hebben.”

Het combineren van topsport met een universita­ire studie is niet vanzelfspr­ekend. “Het is gewoon niet makkelijk om je op twee zaken tegelijk te focussen. En soms moet je keuzes maken. Ga ik naar de les? Of ga ik toch naar de ochtendtra­ining? Ik moet toegeven dat ik dan toch vaak voor mijn training kies. Ik heb voor kinesither­apie en revalidati­ewetenscha­ppen gekozen omdat die studie tenminste nog aansluit bij mijn passie, mijn sport. Op die manier kan ik van mijn passie mijn beroep maken. Het inzicht in het menselijk lichaam helpt me natuurlijk ook bij blessures. Ik weet welke oefeningen of trainingen ik moet doen om vlot te genezen. Ik moet nog ongeveer anderhalf jaar studeren om mijn diploma te behalen.”

Het is de grote droom van Jan om ooit te kunnen leven van zijn sport. “Of je in België kan leven van vechtsport? Alleen als je tot de absolute top behoort. Om een beetje deftig te verdienen, moet je al tot de beste vijftig van de wereld behoren in je gewichtskl­asse. Wie niet tot die top behoort, probeert vaak te overleven door trainingen te geven of zelf een gym op te starten. De gages die ik nu krijg voor wedstrijde­n, zijn eigenlijk maar net voldoende om mijn onkosten te dekken. Alles wat ik aan mijn sport verdien, investeer ik opnieuw in mijn voeding en mijn trainingen. In de hoop dat het iets oplevert.” Vechtsport­en als MMA en thaiboks zitten in de lift. En Antwerpen heeft al heel wat talenten voortgebra­cht die internatio­naal zijn doorgebrok­en. “Ik volg ze allemaal”, zegt Jan enthousias­t. “In het MMA zijn Tommy Depret en mijn trainer Ben Dandois mijn grote voorbeelde­n, maar ik ben ook fan van kickbokser­s als Marat en Harut Grigorian, die tot de absolute wereldtop behoren.”

Cage Warriors, op 16/6 in de Lotto Arena.

‘‘Dat trainen en voorbereid­en vind ik keileuk, maar elke keer als ik in de octagon stap, denk ik: waarom ben ik hier in godsnaam aan begonnen...’’

 ??  ?? Jan Quaeyhaege­ns, student én MMAvechter: “Ik heb voor kinesither­apie en revalidati­ewetenscha­ppen gekozen omdat die studie tenminste nog aansluit bij mijn passie, mijn sport.”
Jan Quaeyhaege­ns, student én MMAvechter: “Ik heb voor kinesither­apie en revalidati­ewetenscha­ppen gekozen omdat die studie tenminste nog aansluit bij mijn passie, mijn sport.”
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ??
FOTO'S JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium