Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij wonen in België, maar de band met het vaderland blijft”

Belgische Turken uit het hele land stemmen in Antwerp Expo

- JAN STASSIJNS

Sinds vrijdag kunnen Belgische Turken in ons land stemmen voor de Turkse verkiezing­en. Dat kan in Brussel en in Antwerp Expo, waar vrijdag honderden Turken hun stem kwamen uitbrengen. “Maar de echte drukte verwachten we zaterdag en zondag”, zegt de Turkse consul Metin Ergin.

In Turkije vinden op 24 juni verkiezing­en plaats. Sinds vrijdag kunnen Belgische Turken al stemmen in ons land, en dat nog tot dinsdag 19 juni. Er zijn twee locaties waar dat kan: in Brussel en Antwerp Expo.

Zo zakten vrijdag honderden Turken af naar Antwerp Expo. Niet alleen Antwerpse Turken brachten hun stem uit, van over heel het land komen ze naar Antwerpen om te stemmen. Zo ook Usref Buday (55) en zijn gezin uit Steendorp, bij Temse. “Dit is een belangrijk­e dag”, zegt Buday, een overtuigd Erdogan-stemmer. “We wonen hier, maar blijven verbonden met Turkije. Sinds Erdogan het voor het zeggen heeft, gaat het altijd maar beter met ons vaderland. Voor hij er was, waren er amper degelijke straten. Als je vandaag naar Turkije gaat, zie je veel vernieuwin­gen waar Erdogan voor gezorgd heeft. We hopen dus dat hij het ook deze verkiezing­en haalt, maar hebben er goede hoop op.”

Plicht vervullen

Het stemgedrag van de Antwerpse en bij uitbreidin­g Belgische Turken is grotendeel­s pro-Erdogan. Dat is ook te merken in Antwerp Expo. “Wij stemmen voor de beste”, zegt Mehmet Cil (40) uit Leopoldsbu­rg, die samen met zijn vrouw zijn stem kwam uitbrengen. “De man die al ongelofeli­jk veel betekend heeft voor Turkije. Wij

Mehmet Cil

Leopoldsbu­rg Serkan Gumus

zijn hier om onze plicht als Turk te vervullen. Ik ben daar geboren en mijn familie woont er ook. Ik wil dat zij gelukkig zijn en dat betekent stemmen voor ‘de goei’. Je kan natuurlijk nooit 100% tevreden zijn, maar je stemt natuurlijk

in wie je het meeste vertrouwen hebt.”

Serkan Gumus (34) uit Deurne vindt het belangrijk om zijn stemrecht te gebruiken. “Niet alleen onze Turkse stem telt”, zegt Serkan. “We hebben de dubbele nationalit­eit en binnenkort zijn het ook gemeentera­adsverkiez­ingen in België. We houden niet alleen vast aan de normen en waarden van Turkije. We wonen in België, maar de band met het vaderland blijft. Als we ons land in de goede richting kunnen sturen, waarom niet? Elke stem telt.”

De grote stormloop in Antwerp Expo bleef vrijdag uit, toch wordt dit weekend een grote drukte verwacht. Dan worden er vanuit allerlei Vlaamse steden ook bussen ingelegd naar Antwerpen. “Vooral zaterdag en zondag verwachten we veel volk”, zegt de Turkse consul Metin Ergin. “Maandag en dinsdag zal het opnieuw rustiger zijn. Hoeveel mensen we verwachten is onmogelijk te zeggen, maar de opkomst is meestal wel erg hoog.”

“Wij zijn hier om onze plicht als Turk te vervullen.”

Deurne “Als we ons land in de goede richting kunnen sturen, waarom niet? Elke stem telt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Enkele honderden Belgische Turken brengen hun stem uit in Antwerp Expo.
FOTO JAN VAN DER PERRE Enkele honderden Belgische Turken brengen hun stem uit in Antwerp Expo.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium