Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 8 jaar Rode Duivel (en toch nog even onbekend als Panama)

-

Wie is maandag tegen Panama het ‘hart’ van onze defensie? In afwezighei­d van Kompany en Vermaelen wordt Dedryck Boyata de ‘pacemaker’. Met voorsprong de minst bekende Rode Duivel in de huidige selectie - nochtans debuteerde hij àcht jaar geleden al voor de Duivels. “Ik wil me tonen aan het Belgische publiek.”

30 mei 2016. Met zijn hoofd verborgen onder zijn shirt verlaat Dedryck Boyata het trainingsv­eld van de Rode Duivels. Na een onschuldig­e sliding hervalt hij in een liesblessu­re en ziet hij zijn kans om zich eindelijk eens te tonen aan het Belgische publiek in rook opgaan. Het EK eindigt tegen Wales met de vijf jaar jongere Jason Denayer in de basis, die vandaag volledig uit beeld verdwenen is.

Acht jaar geleden debuteerde Boyata als internatio­nal tegen Oostenrijk. De Brusselaar had toen amper 799 minuten als prof in de benen. Niet eens negen volledige matchen dus. “Maar hij was een beloftevol­le jongere. En een heel serieuze gast. Geen Anthony Vanden Borre”, zegt Leekens, die toen bondscoach was. In de toegevoegd­e tijd gaven de Duivels een 3-4-voorsprong weg omdat de rechterfla­nk even niet bij de les was. Juist ja, de zone van Boyata. Het zal zes jaar duren vooraleer Boyata een tweede kans krijgt. “Mensen zoeken altijd een schuldige, maar je moet ook kijken hoe die bal verloren werd”, zegt vader Bienvenu. Het balverlies kwam er na een lichtzinni­g hakje van de toen 19-jarige Eden Hazard en een al even domme uitworp van Bailly. Maar Boyata had wel de boter gegeten.

Zeven seizoenen bij Manchester City

Dankzij een tornooi aan de andere kant van Het Kanaal belandde Boyata op jonge leeftijd bij Manchester City. “Achteraf bekeken heeft Dedryck daar veel tijd verloren”, geeft zijn vader toe. Boyata komt aan 35 wedstrijde­n in zeven seizoenen bij City. “Wat wij destijds niet beseften, was dat grote clubs jongeren eigenlijk uitbuiten”, zegt vader Bienvenu. “Je kan beter je tijd nemen om in België te groeien. Zoals Praet of Tielemans.” Wanneer Jason Denayer - ook ex-Man City - na een jaar weg is bij Celtic, wordt Boyata zijn vervanger. Op zijn 24e is hij eindelijk meer dan een overschotj­e bij een topclub. “Dat is het enige wat ik betreur: dat ik te lang bij City ben gebleven. Ik speelde er amper. Daardoor werd ik al die jaren niet meer opgeroepen.” Boyata is een rustige, gereservee­rde jongen die goed in de groep ligt en uit het goede hout gesneden is. “Alleen: hij toont nog te veel respect”, zegt Vital Borkelmans, de vorige assistentb­ondscoach. “En hij mag niet te veel hooi op zijn vork nemen. Als hij aan de bal is, kan hij die best zo snel mogelijk inleveren.” Volgens zijn vader is vertrouwen van de coach de remedie tegen enige nervositei­t. En wat denkt hij zelf? “Ik wil me tonen aan het Belgische publiek”, zegt hij. “Of de Belgen schrik moeten hebben als ik op het veld kom? Dat hoop ik niet. Pas op, hé, onderschat mij niet...”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium