Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sommige Panamezen denken dat wij zo goed zijn als Brazilië”

- LUDO VANDEWALLE

Hernan Dario Gomez, maar in Panama en heel Latijns-Amerika gekend als ‘El Bolillo’, ofwel ‘de Matrak’. Hoewel de oorsprong van zijn bijnaam eerder banaal is, kunnen we er ons wel iets bij voorstelle­n. Autoritair, conservati­ef en met een straatvech­tersmental­iteit. De 62jarige Colombiaan is een apart geval, maar trekt wel al naar zijn vijfde WK. “België wordt een lastige tegenstand­er, maar dat zullen ze allemaal zijn.”

‘El Bolillo’, ofwel ‘de Matrak’. Die bijnaam kwam er omdat hij in zijn spelerscar­rière als langharige speler plots kaalgescho­ren op training verscheen. “Zoals een matrak”, zei zijn toenmalige trainer. De bijnaam overleefde vooral omdat hij zich ook als coach zo profileert. Verhalen genoeg. ‘El

Bolillo’ werd in 2011 bij zijn tweede ambtstermi­jn als bondscoach van Colombia ontslagen omdat hij in een discotheek een vrouw had mishandeld. Tien jaar eerder was hij het slachtoffe­r geworden van een aanslag, toen hij als bondscoach van Ecuador weigerde de zoon van de ex-president in de U21-selectie op te nemen. Er werd een knokploeg met wapens op hem afgestuurd. ‘El Bolillo’ kwam er vanaf met een gebroken neus en een kogel in de dij. Een jaar later werd één van zijn aanvallers vermoord.

Om hem op de praatstoel te krijgen, hadden we er ook graag een matrak bij gehad. Bijna een week lang wordt elke afspraak verschoven. Dat komt vooral door zijn vijandige houding ten opzichte van de pers. Met de meerderhei­d van de Panamese journalist­en ligt hij overhoop. Buitenland­ers kunnen nog net. Zo kunnen we hem in Panama City - vlak voor hij met zijn selectie naar Europa vertrekt spreken in Starbucks. De norse Colombiaan maakt plots plaats voor een goedlachse, innemende opa die geen enkele vraag uit de weg gaat. We beginnen voor alle zekerheid toch maar voorzichti­g.

Je staat intussen al voor je vijfde WK. Op de laatste twee keer kwalificee­rde je telkens een debutant: Ecuador in 2002 en Panama dit jaar. Wat is jouw geheim?

“Om dat te realiseren, moet je een goede leider zijn. En dat ben ik. Ik heb dat leiderscha­p meegekrege­n van mijn ouders en ook op school geleerd. Als speler was ik ook al een leider. Omdat een trainer ook altijd een beetje speler blijft, heb ik die lijn doorgetrok­ken. Ik ken ondertusse­n wat van tactiek, maar ook van motivatie. Ik zal mijn spelers altijd steunen. En dat werkt. We hebben met Panama niet de beste voetballer­s, maar ik behoud het overzicht en analyseer. Ik hou met alles rekening: fysieke conditie, voeding, zelfs de kledij van de spelers. Allemaal om beter te worden.”

Je sluit nagenoeg elke training af met een wedstrijd over heel het terrein. Het moet twintig jaar geleden zijn dat we dit nog gezien hebben.

“Sorry, señor. Ik vind al dat moderne gedoe rond dat voetbal overroepen. Meer nog, ik vind het vréselijk. Prietpraat. De bal is niet veranderd, we spelen nog altijd met elf tegen elf. Het enige wat is veranderd, is het fysieke. De spelers lopen meer en langer. Ze moeten ook op hun voeding letten. Daar houd ik wel rekening mee. Maar voor de rest?”

Je hebt toch een videoanali­st? Jouw zoon Daniel, die volgens Panamese journalist­en helemaal geen videoanali­st is.

“Waar bemoeien die journalist­en zich mee? De FIFA stond toe een vertrouwen­spersoon mee te nemen naar Rusland. Mijn zoon is die vertrouwen­spersoon. En Daniel is niet zomaar iemand. Hij is een goede vriend van James Rodriguez van Bayern München. Hij heeft met hem gewerkt bij Real Madrid. Trouwens: ik betaal hem. Wat is dan het probleem? Ach, hier zoeken ze altijd iets.”

Wat is jouw ambitie op het WK?

“Waardige wedstrijde­n spelen, onze speelstijl eer aandoen en zo ver mogelijk geraken. In die volgorde.”

Vind je het een voordeel om tegen de Belgen te mogen beginnen?

“Tegen wie we ook beginnen, we zullen het altijd moeilijk hebben. Wij zijn nieuw op het WK. We

hebben geen geschieden­is. Ook voor België is het de eerste groepsweds­trijd. Ze zijn supergemot­iveerd. Wetende dat zij een van de verrassing­en van het WK kunnen worden, dan weet je wat dit betekent. Al die goede spelers, die uitstekend­e coach… Ik heb met Roberto Martinez gesproken. Al die vedetten in de hand houden, is niet makkelijk. Daarom apprecieer ik hem ook zo. België is een lastige tegenstand­er. Maar dat zullen ze voor ons allemààl zijn.”

In de eerste wedstrijd zal jouw ervaren ploeg nog niet de vermoeidhe­id voelen, in de laatste wedstrijd is dat voor de vijf spelers boven de 34 jaar al minder evident.

“Dank u.”

Hoezo, wat bedoel je?

“Om mijn ploeg ervaren en niet oud te noemen. Ik spreek niet over oude spelers, maar over ervaren spelers. Voor mij bestaan er geen jonge en oude spelers. Alleen maar goede en slechte. Ik laat ze maar praten. Wij hebben een goed evenwicht in onze ploeg. Er is een samenhorig­heid die je nergens anders ziet. Dat heeft ook met leeftijd te maken. Daardoor zijn ze ook tactisch sterk. Die mannen nemen hun verantwoor­delijkheid voor hun vaderland.”

Jullie scoren wel weinig. Eén doelpunt in de jongste vijf wedstrijde­n. Tegen Trinidad & Tobago dan nog. Geef toe: dat is toch een probleem?

“Ja, dat is een probleem. Maar we werken er hard aan. We willen met…. hoe heet dat nu ook weer? (draait zich om naar zijn assistent, die een paar woorden zegt, maar

niet de juiste) Volume, dat is het woord. Ik zei het toch: met al dat modern jargon, daar ben ik niet meer mee bezig. Waar was ik gebleven?”

Je zei dat jullie met volume willen…

“...aanvallen. We moeten met meer mensen in het strafschop­gebied komen. Dat probleem is nog niet opgelost. Daarom ga ik voor defensieve zekerheid.”

Je verraste met de selectie van José Luis Rodriguez, de 21-jarige speler van AA Gent die daar niet eens in de A-kern zit.

“Ik had hem erbij genomen omdat hij ervaring heeft in Europa. Die jongen is me enorm meegevalle­n. Hij heeft een enorme persoonlij­kheid. Hij is snel en maakt meestal de juiste keuzes. Een moderne voetballer. (lacht smakelijk als hij het woord ‘moderne’ uitspreekt, red.) Hij heeft een goede fysieke conditie. De groep heeft zo’n type nodig. Er zijn andere goede spelers die ik niet heb opgeroepen omdat de groep dat type niet meer nodig had. Hij heeft een zware blessure gehad in… (draait zich weer naar zijn assistent

en vraagt stilletjes wanneer dat was en krijgt een nog stiller

antwoord)… februari van 2017. Hij kan ook verdedigen. Die polyvalent­ie is iets wat wij niet hebben.”

Je bent bescheiden. Misschien wel té bescheiden?

“Ik weet perfect waarvoor wij staan. Wij gaan het lastig hebben met de Europese landen omdat ze sneller spelen dan wij gewoon zijn. Sommigen in Panama denken dat wij net zo goed zijn als de Braziliane­n, Spanjaarde­n, Argentijne­n of Duitsers. Daarom lig ik hier overhoop met de journalist­en. Ze begrijpen het niet.”

Wedden dat je na het WK ingaat op de aanbieding van Ecuador om daar weer bondscoach te worden?

“Ik weet niet nog wat ik ga doen. Ik heb mooie aanbieding­en gekregen. En de mooiste was inderdaad die van Ecuador. Maar ik moet nog beslissen.”

 ??  ?? Hernan Dario Gomez, de conservati­eve bondscoach van Panama
Hernan Dario Gomez, de conservati­eve bondscoach van Panama
 ?? FOTO'S EPA, RR ?? Onze redacteur met de Panamese bondscoach Hernan Dario Gomez..
FOTO'S EPA, RR Onze redacteur met de Panamese bondscoach Hernan Dario Gomez..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium