Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pas spektakel in minuut 95

Wedstrijd baart muis, maar fantastisc­he owngoal zorgt nog voor emotie

- GUILLAUME MAEBE

Een grapjas veranderde zijn geboortepl­aats op Wikipedia naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Het orgelpunt van een rondje bashen op Aziz Bouhaddouz. Met een indrukwekk­ende owngoal in de allerlaats­te minuut schonk de Marokkaan Iran de zege. Flauwe match, geweldige climax.

Altijd gevaarlijk, spitsen die willen verdedigen. 94 minuten waren er gespeeld toen de ingevallen aanvaller Aziz Bouhaddouz in zijn eigen strafschop­gebied de zone aan de eerste paal wou afdekken. Iran had tot dat moment welgeteld nul schoten afgevuurd in de tweede helft, maar het zou maar eens gebeuren dat ze helemaal op het eind nog iets zouden forceren. De bal kwam van links, wegdraaien­d van doel. Bouhaddouz strekte zich helemaal uit tot aan de bal, net ver genoeg om hem heerlijk in eigen doel te buffelen. Een mooier doelpunt zal de 31-jarige spits van St. Pauli in zijn carrière waarschijn­lijk niet meer scoren. 0-1 voor Iran. Niet verdiend, maar wel goed voor de eerste zege in de laatste drie WKdeelname­s.

Veel balbezit, geen kansen

Marokko - Iran was net als EgypteUrug­uay eerder die dag niet de allerbeste partij voetbal die we ooit hebben gezien. De Marokkanen probeerden in een regie van Mbark Boussoufa en – vooral – Hakim Ziyech aan te vallen, heel veel doelrijpe mogelijkhe­den leverde dat niet op. Iran was stug, een blokje beton achterin, terend op die ene goed vallende lange bal en wat ingestudee­rde stilstaand­e fasen. Gevaar leverde dat amper op. En wanneer Marokko na een dik kwartier beuken een tandje kleiner schakelde, was de fut helemaal uit de wed- 64 procent balbezit hadden de Leeuwen van de Atlas, maar dat was het dan ook. Het modderde maar wat aan. Zeker in de tweede helft viel er nog amper iets te beleven. Tot die 95e minuut. Mehdi Carcela zag het allemaal gebeuren vanop de bank.

Felicitati­es van Mogi

Marokko droomde in zijn eerste WK-deelname in twintig jaar van de knock-outfase. Met achttien ongeslagen wedstrijde­n op rij richting Rusland, openen tegen Iran, nadien één keer stunten tegen Portugal of Spanje: dat was het succesrest­rijd. cept. Helaas. In de plaats kwam een herhaling van het WK 1998 toen ene Youssef Chippo ook een eigen doelpunt scoorde in de openingsma­tch van de Marokkanen. Toen pakte Marokko tegen Noorwegen nog een puntje – 2-2 – maar werd het ook uitgeschak­eld in de groeps- fase. Een suikerfees­t in mineur voor de Marokkanen, een feest voor hun tegenstand­ers. Iran, dat via Twitter onmiddelli­jk felicitati­es kreeg van landgenoot Mogi Bayat, mag zowaar dromen van meer.

 ?? FOTO REUTERS ?? Aziz Bouhaddouz (20) kopt de Iraanse voorzet knap in … eigen doel.
FOTO REUTERS Aziz Bouhaddouz (20) kopt de Iraanse voorzet knap in … eigen doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium