Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Land van dribbelaar­s én doelmannen

Brazilië is meer dan alleen Neymar, grote kracht van Seleçao staat in doel

- GUILLAUME MAEBE

Weet u nog, die 1-7 vier jaar geleden? Wat een drama was dat. Brazilië werd op het WK in eigen land vol-le-dig afgedroogd door Duitsland. Weg wereldtite­l, hallo afgang. De Seleçao wisselde van bondscoach, deed dat twee jaar later nog eens en is nu naast een frivool geheel ook een defensieve burcht geworden. Hoe? Dankzij een arsenaal wereldkeep­ers.

Maart 2017. Dik een jaar voor de start van het wereldkamp­ioenschap in Rusland is Brazilië al zeker van deelname. Groot jolijt bij de liefhebber­s van het joga bonito, al focusten analisten en publiek ook meteen op de achilleshi­el van de ploeg: Brazilië had geen topdoelman. Zo kon je niet naar het WK trekken.

Taffarel als oervader

Met Claudio Taffarel op het WK 1994 hadden de Goddelijke Kanaries voor het eerst een topdoelman in huis. Gegroeid in eigen land, verder gepolijst in Europa bij het Italiaanse Parma. Na hem kwamen iconen als Dida en Julio César, maar in 2017 waren zij al lang verleden tijd. Het doel werd op dat moment beurteling­s verdedigd door ene Weverton, de oude Jefferson en een nieuw, nog relatief onzeker talent: Alisson Becker. Een doelman in een dip. Alisson was in eigen land bij Internacio­nal nog dé man – hij hield er onder meer zijn broer Muriel en de toen al hoogbejaar­de Dida op de bank – maar was na zijn transfer naar AS Roma in 2016 haast volledig weggekwijn­d. De Braziliaan mocht in zijn Europese debuutjaar alleen maar opdraven in de beker en Europa, de concurrent­iestrijd met de Pool Wojciech Szczesny had hij verloren. Alisson wou weg. Bondscoach Tite zat met de handen in het haar.

Slechts één man geloofde dat het goed zou komen: Taffarel, tegenwoord­ig keeperstra­iner van de nationale ploeg. “Alisson is technisch zo sterk, hij kan voor elke club in Europa spelen”, liet hij optekenen. Bij Tite duwde hij door dat Alisson in doel moest blijven staan, los van wat de analisten of de vox populi ook dachten. De bondscoach gehoorzaam­de. Brazilië werd ervoor beloond. Alisson bleef staan, werd ook bij de Romeinen de nummer 1 en leverde indrukwekk­ende statistiek­en af. In de twaalf kwalificat­iematchen onder Tite zou Alisson uiteindeli­jk slechts drie tegendoelp­unten slikken, negen keer hield hij de nul. Maar liefst 82 procent van alle schoten naar doel van de tegenstand­er pareerde hij. Ondertusse­n stond er met Ederson bij Manchester City een andere Braziliaan­se doelman in de schijnwerp­ers. Brazilië, plots het land van keepers.

Europees geschaafd

Maar hoe kwam dat toch? Dat de Seleçao na een paar jaar in het donker plots kwam opdraven met twee topdoelman­nen. “Omdat ze over de ideale mix aan kwaliteite­n beschikken”, zegt Luciano Da Silva. De nu 38-jarige Braziliaan stond begin deze eeuw zeven jaar tussen de palen bij Germinal Beerschot. “In Brazilië trainen doelmannen vooral op explosivit­eit, in Europa is dat meer op techniek en tactiek. Alisson en Ederson hebben een verleden in beide systemen, in theorie beschikken ze dus over alles.” Luciano, die tegenwoord­ig weer in Brazilië woont, merkt een toename van het aantal doelmannen in zijn land. “Mijn idool was Taffarel, maar ik ben van een andere generatie. (lacht) Een Alisson of een Ederson keken op naar Julio César en Dida. Dat waren toen helden bij de nationale ploeg. En als kind wil je toch zijn zoals je helden? Je ziet dat er in Brazilië nu ook kinderen rondlopen die doelman willen worden. Dat was er vroeger bijna niet.” Alisson en Ederson zijn bovendien enorm complement­air. De eerste is de perfecte lijnkeeper in de lage verdedigen­de lijn die Brazilië aanhoudt. Heeft Tite iemand nodig die echt mee voetbalt, kan hij gebruikmak­en van Ederson die onder Pep Guardiola alleen maar geëvolueer­d is als doelman. Dat tweede gebeurde wel nog niet vaak. Ederson telt nog maar één cap. “Alisson is ook gewoon beter”, vindt Luciano. “Hij heeft eigenlijk geen zwakke punten. Als duo zijn ze geweldig, maar om ze de beste Braziliaan­se doelmannen ooit te noemen, is het veel te vroeg. Daarvoor moeten ze eerst net als hun voorganger­s titels pakken.” Een eerste kans daarop begint vandaag.

“Je ziet in Brazilië nu ook kinderen rondlopen die doelman willen worden. Dat was er vroeger bijna niet.” Luciano Da Silva Ex-keeper Germinal Beerschot

 ?? FOTO REUTERS ?? Ederson (links, Manchester City) en Alisson (AS Roma).
FOTO REUTERS Ederson (links, Manchester City) en Alisson (AS Roma).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium