Gazet van Antwerpen Stad en Rand

A walk in The Park

Bestrijd zombies en aliens in unieke nieuwe virtual reality-ervaring

- JAN STASSIJNS

HTHE PARK VANAF ZA 16/06 | BELGIELEI 143 | ANTWERPEN | WWW.THEPARKPLA­YGROUND.COM et Albertpark of het Stadspark, ja, dat kennen we. Maar vanaf vandaag kan u ook op wandel in The Park op de Belgiëlei, de eerste eventlocat­ie in Vlaanderen die u onderdompe­lt in zogenaamde free roam virtual reality. Dat betekent dat spelers vrij bewegen in een fysieke ruimte, zonder vast te zitten aan specifieke omkadering of bedrading. Wij botsten in The Park op een stuk of 700 zombies en kunnen de ervaring alleen maar aanraden.

The Park telt twee speelruimt­es. Elke ruimte is uitgerust met 29 camera’s die de volledige zaal in beeld brengen. Ze registrere­n de bewegingen in de ‘echte’ wereld en bepalen aan de hand van de sensoren op het pak en het wapen de posities van de spelers in de digitale wereld. Iedere headset heeft een unieke combinatie van witte bolletjes, die ook op de wapens terug te vinden zijn. Zo onderschei­den de camera’s de verschille­nde spelers en hun locatie in het spel. Ook de houding van de spelers wordt zo geregistre­erd. Als spelers hurken bijvoorbee­ld, zakken de bolletjes op het hoofd en het wapen, en dus hurk je ook in het spel. Met andere woorden: alles wat je doet in dat zaaltje op de Belgiëlei, krijgt een digitale vertaling.

Kom je op een meter afstand van de muur, krijg je in het spel een gevaarteke­n te zien. Geen overbodige luxe als je probeert weg te duiken voor de laserproje­ctielen van een leger zwaarbewap­ende aliens of als je probeert weg te rennen van een horde zombies die akelig dichtbij komen. Voorlopig telt The Park twee games: Alien

Defense, waarin jij en je team de wereld moeten redden van aliens die er op gebrand zijn de mensheid uit te roeien. En Moonlight Survival, waarin je de zombies die jou als een lekkere snack beschouwen ‘in frut vaneen’ mag schieten. Nieuwsgier­ig als we zijn, bedanken we voor de demo die bezoekers voorafgaan­d krijgen om virtual reality te leren kennen. Ook al kan je daarin onder meer wandelen op een smalle plank tussen wolkenkrab­bers.

Starten doen we met Moonlight Survival. Drie medewerker­s van The

Park, die het spel ook voor het eerst beleven, zijn mijn wapenbroed­ers. We worden naar het midden van het eerste speelveld geleid, krijgen een korte briefing over hoe het wapen werkt, en dan krijgen we de VR-bril over ons hoofd geschoven.

En zo belanden we in het walhalla van elke videogame-liefhebber. Ik heb in mijn leven al duizenden zombies, terroriste­n en aliens koud gemaakt op console en op pc, maar dit is andere koek. Niet dat je een game-nerd moet zijn: na enig aandringen laat ook onze fotograaf, die niets met games heeft, zich een VR-bril aanmeten. Ook hij is onder de indruk. Ook al heb je nog nooit een wapen vastgehad, de ervaring is erg intuïtief. Je voelt je meteen op een andere plek. Je ziet jezelf én je medespeler­s en wordt niet afgeleid door geluiden uit de ‘echte’ wereld.

Oog in oog met een zombie

Wanneer het spel geladen is, staan we plots in de lobby, waar we de keuze krijgen uit drie wapens die we kunnen uittesten. Elk wapen heeft zijn eigen look en kwalificat­ies, maar het principe blijft hetzelfde: mikken, schieten en herladen, zolang er zombies op je afkomen. Hoe verder je vordert in het spel, hoe moeilijker het wordt. Alléén ben je op den duur een vogel voor de kat, maar daarvoor zijn er je wapenbroed­ers.

Dat teamaspect geeft de ervaring een extra dimensie. Je kan elkaar aansturen of waarschuwe­n. En het is écht schrikken als je plots uit het niets oog in oog staat met een klauwende zombie. Het is zelfs zo hard schrikken dat ik de ondode in een reflex (tevergeefs) probeer neer te slaan met mijn wapen. Grappig beeld moet dat zijn, voor de toeschouwe­rs die in een andere ruimte alles kunnen volgen.

Alles in de virtuele wereld klopt: de graphics zijn degelijk, het beeld hapert niet, er is oog voor detail, en hoewel je in een ruimte van 200 vierkante meter staat, lijkt de virtuele wereld immens veel groter. En hadden we al gezegd dat de ervaring intens is? Hoewel je niet echt moet lopen, blijken we na afloop van het spel te baden in het zweet. We hebben dan ook gepresteer­d: samen hebben we een 700-tal zombies naar het hiernamaal­s geholpen. Zelf hebben we slechts één keer het loodje gelegd. Mission accomplish­ed!

The Park opent op zaterdag 16 juni. Voor een groep van vijf of meer spelers betaal je 34,99 euro per persoon. Het eerste half uur krijg je een VR-introducti­e en zijn er verschille­nde games te ontdekken. Het volgende halfuur volgt het echte werk.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Onze man, klaar om op zombiejach­t te gaan. De gameomgevi­ng van Moonlight Survival:
FOTO'S JORIS HERREGODS Onze man, klaar om op zombiejach­t te gaan. De gameomgevi­ng van Moonlight Survival:
 ??  ?? samen sta je sterker.
samen sta je sterker.
 ??  ?? 29 camera’s brengen de speelruimt­e in beeld. De virtuele wereld lijkt nog veel groter.
29 camera’s brengen de speelruimt­e in beeld. De virtuele wereld lijkt nog veel groter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium