Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IN DE RAND

-

ZO VADER, ZO ZONEN

De Braziliaan­se broers Frank en Gustavo lopen met een missie rond in Rusland. Ze zijn de zonen van Clóvis Acosta Fernandes. Wie? De bekendste Braziliaan­se fan ooit, die op zeven opeenvolge­nde Wereldbeke­rs (van Italië 1990 tot en met Brazilië 2014) present was in de tribune, met karakteris­tieke snor, hoed en - vooral - een replica van de Wereldbeke­r in zijn armen. Helaas overleed Clóvis drie jaar geleden, op 60-jarige leeftijd. “Elke vier jaar naar het WK gaan is de manier waarop ik niet voel dat ik oud word”, was zijn slogan. Nu, in Rusland, tekenen zijn zonen present, om de traditie van hun vader verder te zetten. Inclusief replica van de Wereldbeke­r, én Gustavo draagt zijn vaders hoed.

GEEN WERKEN TIJDENS MATCH RODE DUIVELS

Voor de eerste WK-wedstrijd van de Rode Duivels tegen Panama, nu maandag om vijf uur in de namiddag, willen de televisiep­roviders in ons land geen enkel risico lopen. Zowel Proximus als Telenet leggen dan enkele uren alle onderhouds­werken stil. Zo willen ze onderbreki­ngen en storingen in de uitzending van de wedstrijd vermijden of toch zeker tot een minimum beperken. Voor de twee andere wedstrijde­n van de Rode Duivels in de groepsfase is er geen aanpassing nodig. Tegen Tunesië wordt op zaterdag gespeeld en de wedstrijd tegen Engeland vindt na de werkuren plaats. Of dit betekent dat maandag elk risico op een storing op uw televisie honderd procent kan uitgeslote­n worden, is een andere zaak. Toch maar voor alle zekerheid een antenne in de buurt houden…

KEEPER MET GOEIE WASHANDEN

Is u gisteren tijdens de wedstrijd tegen Marokko de lengte opgevallen van de Iraanse doelman Alireza Beiranvand? De 25-jarige doelman van het Iraanse Persepolis in hoofdstad Teheran is 1m92 groot. Een lengte die hem van pas kwam in zijn prevoetbal­carrière. Als zoon uit een nomadenfam­ilie van schaapherd­ers was Beiranvand niet meteen voorbestem­d om doelman te worden, laat staan van de nationale ploeg. Dus moest hij op een andere manier de kost verdienen. Zo was hij lange tijd bediende in een carwash, ontdekte de BBC, waarbij hij de specialist 4x4-wagens was. Hij is overigens verre van de langste keeper op het WK. Die titel is weggelegd voor ‘onze Gentse’ Kroatische doelman Lovre Kalinic, met 2m01. Thibaut Courtois (1m99) komt daar net achter.

GEEN KIP VOOR DE NIGERIANEN

Daar is het WK, daar zijn de verhalen over de vreemde gebruiken van Afrikaanse landen. Op de Africa Cup regent het vreemde rituelen. En dat is niet anders op een wereldkamp­ioenschap. Zo keken de plaatselij­ke handelaars in Kaliningra­d, waar Nigeria vandaag zijn tornooi opent tegen Kroatië, vreemd op toen verscheide­ne Nigeriaans­e fans op zoek bleken naar levende kippen. De fans van de Super Eagles hebben de gewoonte om als geluksbren­ger levende groen-wit geschilder­de kippen naar het stadion mee te nemen. De Russen vaardigden meteen een verbod uit. “We hebben hen gewaarschu­wd dat ze het stadion niet binnen mogen met levende dieren”, benadrukte de lokale minister van toerisme Andrei Yermak.

 ?? FOTO RR ?? Clóvis Acosta Fernandes.
FOTO RR Clóvis Acosta Fernandes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium