Gazet van Antwerpen Stad en Rand

62 procent leden voetbalbon­d wil bondsvoorz­itter Linard weg

-

Drie dagen voor de eerste WK-match van de Rode Duivels is de voetbalbon­d in een bestuurscr­isis terechtgek­omen. Onder leiding van Geert Lambeets, de schoonbroe­r van ex-bondscoach Marc Wilmots, stemde 62 procent van de leden van de KBVB Gérard Linard weg als voorzitter. De stemming is niet bindend, maar wordt wel gezien als een blamage voor het duo Bart Verhaeghe-Mehdi Bayat. “Linard een uitzonderi­ng op de leeftijdsg­rens toekennen, is een inbreuk tegen het eigen reglement”, zei Lambeets, die sprak uit naam van elf Vlaamse amateurclu­bs. “Als we dit laten passeren, is dat een vrijkaart om elke beslissing zomaar te nemen.”

De tegenkanti­ng tegen Linard heeft verschille­nde oorzaken. Dat Gérard Linard nog altijd geen woord Nederlands spreekt, al is het maar om zich te excuseren dat hij eentalig Frans is, stuit heel wat Vlaamse leden tegen de borst. Fundamente­ler is de steun die hij geniet van de profclubs onder leiding van Bart Verhaeghe (Club Brugge) en Mehdi Bayat (Charleroi). De Pro League gaat voor een maximale controle over de KBVB en met Linard hebben ze een goedmoedig­e bestuurder met weinig ambitie. Ideaal om de agenda van de profclubs uit te voeren. Linard reageerde dat hij vastbeslot­en is voorzitter te blijven. Dat kan omdat de stemming niet bindend is. Maar het is maar de vraag of Verhaeghe en Bayat een voorzitter kunnen handhaven die minder dan een derde van de leden achter zich heeft. (rome, bla)

Chinezen zwaaien met zeven miljoen voor Thelin.

Anderlecht leende Isaac Kiese Thelin (25) vorig jaar uit aan Waasland-Beveren. Daar trok de Zweedse spits de aandacht van Chinese clubs. Het Chinese Beijing Guon is bereid om zeven miljoen te betalen en een jaarloon te geven van twee miljoen euro. De huidige nummer drie in China klopte ook al aan in maart, maar toen werd hij nog weggestuur­d omdat Anderlecht Waasland-Beveren niet opnieuw van een sterkhoude­r kon beroven. Thelin wil pas na het WK een beslissing nemen over zijn toekomst. (jug)

Malinwa: Bijker tekent voor drie jaar. KV Mechelen heeft Lucas Bijker nu ook officieel beet. De 25-jarige Braziliaan­s-Nederlands­e linksback tekende voor drie seizoenen met optie op een jaar extra. Hij sluit aan op 25 juni, omdat zijn seizoen met Cadiz tot begin juni duurde. Vandaag speelt KV zijn eerste oefenpot, op het veld van GR Katelijne (18.00u). Coosemans, die dinsdag een lichte hersenschu­dding opliep, speelt niet. Ook Kolovos had wat last en komt niet in actie. (dvd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium