Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ronde van Zwitserlan­d

- Van onze redacteur in Arosa Wim Vos

Van Froome, Thomas, Porte en Dumoulin wisten we het al. Nu weten we het ook van Nairo Quintana. Ook de Colombiaan zal klaar zijn voor de Tour. Op indrukwekk­ende wijze won hij gisteren de zevende rit in de Ronde van Zwitserlan­d. Richie Porte blijft wel op weg naar de eindzege. Daarvoor mag hij één man op zijn blote knieën danken: Greg Van Avermaet.

Hij was al het hele seizoen een vraagteken. Met onder meer een tweede plaats in het eindklasse­ment van de Ronde van Catalonië kon je niet beweren dat Nairo Quintana er niets van bakte. Maar er stond nog altijd een dikke nul achter het aantal zeges dit jaar. En had hij donderdag in de Ronde van Zwitserlan­d Richie Porte op de slothellin­g ook al niet te makkelijk moeten laten gaan? Weinig geruststel­lend, dik drie weken voor de Tour. Maar gisteren veegde de Colombiaan die twijfel weg. Op weg naar het skioord Arosa viel hij op ruim 25 kilometer van de streep aan.

“Om de boel eens door mekaar te schudden”, beweerde hij. “En in de hoop BMC in de problemen te brengen.”

Beide lukten, en meer dan dat. Zijn aanval leverde Quintana een indrukwekk­ende ritzege op. Hij pakte snel 30 seconden, reed op het 16 kilometer lange plateau de hele tijd op kop met een sliert teruggegre­pen vluchters in zijn wiel en hield uiteindeli­jk in de steile slotkilome­ters de terugvecht­ende Porte op afstand. Net te weinig om die Porte uit de leiderstru­i te fietsen, maar ruim voldoende om een hoop vertrouwen op te doen. Vooral met het oog op de maand juli. Ook al nuanceert Quintana dat zelf. “Ik ben niet de grote favoriet voor de Tour”, wees hij zelf naar namen als Uran en Geraint Thomas. “Maar dit geeft uiteraard wel vertrouwen.” Vertrouwen ook in het aparte programma dat Quintana dit jaar volgt. In het verleden kwam hij in de Tour vaak enige frisheid te kort – zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium