Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van Riel maakt veel kans”

Marc Herremans heeft duidelijke favoriet voor eerste editie Antwerp Triatlon Festival

- BART SPRUIJT

Het eerste Antwerp Triatlon Festival aan het Eilandje kan zondag uitpakken met duizelingw­ekkende deelnemers­cijfers, een spectacula­ir parcours en Belgen die zich kunnen meten met de wereldtopp­ers.

Marc Herremans was van bij de start betrokken bij dit ambitieuze project en heeft met Hanne De Vet een beloftevol­le triatlete die in de ITU zal starten. “Bij deze eerste editie van het Antwerp Triatlon Festival halen we meteen 2.000 deelnemers, dat is indrukwekk­end. Het wordt een hoogdag voor iedereen met een hart voor triatlon”, stelt Marc Herremans. “Dit wordt het grootste triatlonev­enement ooit in België. Dat er met de ITU in Antwerpen en de ETU in Wuustwezel twee topraces op zes dagen plaatsvind­en, is nooit vertoond.”

Het parcours van de sprint is niet te onderschat­ten. “Het is een spectacula­ire en uitdagende omloop”, zegt Herremans. “De kasseistro­ok is kort, maar de triatleten moeten er verschille­nde keren over. Materiaalk­euze gaat een rol spelen. De brug is ook pittig. Het wordt afzien.”

Alle ogen zullen gericht zijn op Marten Van Riel. Herremans gelooft in zijn kansen. “Het is een internatio­naal deelnemers­veld. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan er minstens tien wereldtopp­ers aan de start. Het feit dat Marten Van Riel het startnumme­r één mag dragen, betekent dat hij de hoogst gerangschi­kte triatleet is. Hij maakt dus veel kans.”

Ook drie Belgische vrouwen hebben een startplekj­e versierd: de Amerikaans/Antwerpse Valery Barthelemy, Claire Michel en de jonge Hanne De Vet uit Gooreind, die gecoacht wordt door Herremans. “Hanne zat op het BK sprint twee weken geleden op 95% en was daar al erg goed. Ze eindigde als derde, op slechts 24 seconden van de winnares. Vooral in het zwemmen en het fietsen is ze heel sterk. Het lopen is wat afwachten, daarin is ze iets wisselvall­iger. Het is natuurlijk tegen de wereldtopp­ers en die lopen echt wel heel hard. Daarom mogen we nog geen topresulta­at verwachten. Uiteindeli­jk is ze pas eerstejaar­sbelofte. Voor haar moet het vooral een leerschool zijn. Na de ITU start ze ook voor eigen volk in de ETU in Wuustwezel.” Tussen de duizenden supporters zullen er honderden Wuustwezel­naren zitten die zich willen opwarmen voor de ETU op 23 juni. “Triatlon leeft in Wuustwezel met de ETU één week later. Er is zelfs een vak met supporters uit Wuustwezel voorzien”, weet Herremans. “Eerst Antwerpen en dan Wuustwezel, het wordt een fantastisc­h tweeluik.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Van links af: Claire Michel, Valerie Barthelemy, Marten Van Riel en Jelle Geens tellen af naar het Antwerp Triatlon Festival van zondag.
FOTO DIRK KERSTENS Van links af: Claire Michel, Valerie Barthelemy, Marten Van Riel en Jelle Geens tellen af naar het Antwerp Triatlon Festival van zondag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium