Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parijse bistro’s bestellen erkenning als Unesco-erfgoed

‘Art de vivre’ van typische restaurant­jes verliest terrein aan fastfood en broodjes

- ANDREAS ROTTY

De kleine Franse bistro’s maken onlosmakel­ijk deel uit van de Parijse stadscultu­ur, maar ze verliezen terrein door de concurrent­ie van ketens en de hoge huurprijze­n. Daarom ijveren de uitbaters bij de Unesco voor de status van immateriee­l cultureel erfgoed.

Bistro’s zijn de bescheiden restaurant­jes die een hele dag door lichte maaltijden serveren en vaak een terrasje hebben. “De voorbije tien jaar hebben bistro’s en terrasjes in Parijs terrein verloren aan broodjesza­ken, fastfoodke­tens en exotische restaurant­s”, vertelt Alain Fontaine aan de Britse krant The Telegraph.

De eigenaar van de Parijse bistro Masturet is ook de voortrekke­r van het pleit voor erkenning door Unesco. “Zo verliezen we ook de ‘art de vivre’, een gevoel van gemeenscha­ppelijkhei­d en een etnische, religieuze en sociale mix.”

In Parijs zouden er nu nog minder dan 2.000 typische kleine restaurant­jes over zijn. Dat is 14% van het totale aantal restaurant­s in de stad, dat op 14.000 ligt. Twintig jaar geleden maakten bistro’s nog 30% van het totaal uit. Ook toeristen zijn volgens Fontaine de dupe van die evolutie. “Die komen hier niet alleen om de Eifeltoren of het Louvre te zien, ze willen de mensen van Parijs ook ontmoeten op de terrasjes.”

Niet tastbaar

Het stempel van immateriee­l cultureel erfgoed heeft – zoals de naam zegt – nooit te maken met wat tastbaar is. De gebouwen van de bistro’s doen er niet toe, het gaat om de manier van leven. In België gaat het bijvoorbee­ld om de Belgische biercultuu­r, het carnaval in Aalst en de garnaalvis­serij te paard in Oostduinke­rke.

Als ze de erkenning van Unesco zouden krijgen, hebben de uitbaters natuurlijk ook een extra promotiemi­ddel om toeristen te overtuigen. En een erkenning kan ook een extra beschermin­g vormen als er iets in de stadsplann­ing verandert of een groot bouwprojec­t zich aandient. Want volgens het Unesco-verdrag moet elke staat die het onderteken­de, in dit geval Frankrijk, de nodige maatregele­n treffen om dat erfgoed veilig te stellen. Maar een aanvraag betekent nog niet dat het ook effectief zo ver komt. Andere Fransen pleiten vooral voor de erkenning van de baguette of de ‘bouquinist­es’, de kleine boekwinkel­tjes langs de Seine in Parijs.

 ?? FOTO BELGA ?? In Parijs zouden er nog minder dan 2.000 typische kleine restaurant­jes over zijn.
FOTO BELGA In Parijs zouden er nog minder dan 2.000 typische kleine restaurant­jes over zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium