Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwe farce van Boris Becker

Failliete tennislege­nde wil schulden bij bank ontlopen als diplomaat van straatarm land

- KIM CLEMENS

Boris Becker (50) is de nieuwe attaché van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Dat claimt de failliete tennismilj­onair althans, in de hoop om als diplomaat te ontsnappen aan de inbeslagna­me van zijn eigendomme­n. “Hij is onschendba­ar voor elke gerechteli­jke procedure”, aldus zijn advocaat. Wát Becker precies doet voor de CAR, een van de armste landen ter wereld, weten ze daar ook niet.

Al sinds eind april zou Becker door de CAR zijn aangesteld als attaché voor sport, cultuur en humanitair­e zaken bij de Europese Unie. De foto van de Duitse tennislege­nde prijkt op de website van de Brusselse ambassade van het land, en Becker bevestigt de aanstellin­g in een brief die zijn advocaten nu hebben verspreid. Nog volgens de brief beschermt die positie hem tegen de pogingen van een Britse rechtbank om hem te dwingen zijn schulden bij een privébank terug te betalen. Die zouden oplopen tot tientallen miljoenen euro, waardoor een faillissem­entsproced­ure is gestart. “Die beslissing was zowel ongerechtv­aardigd als onrechtvaa­rdig”, schrijft Becker. “De procedure heeft me veel schade berokkend.” Hij voegde nog toe “zeer trots” te zijn op zijn diplomatie­ke postje. “Sport is enorm belangrijk in Afrika en wordt een universele taal. Er is geen enkele reden om deze rol anders te behandelen dan die van een militaire of een handelsatt­aché, die ook diplomatie­k onschendba­ar zijn.” De drievoudig­e Wimbledonw­innaar voegde nog toe dat hij gewoon “een einde wil maken aan de farce”.

Arm land, rijk in titels

Al is de vraag of hij niet eerder een nieuwe farce start. De Centraal-Afrikaanse Republiek is rijk in grondstoff­en maar toch een van de armste landen ter wereld. Vooral sinds rebellen er in 2013 de macht grepen in grote delen van de CAR is het land in diepe crisis en volgen verhalen over etnische zuivering en hongersnoo­d mekaar in sneltempo op. Meer dan een miljoen mensen, een kwart van de bevolking, zijn er hun huizen ontvlucht. Maar wat ze wel op overschot blijken te hebben, zijn diplomatie­ke titels. Boris Becker is in berucht gezelschap: onder de vorige president Bozizé kreeg al een van fraude betichte Kazakse zakenman er één en een adviseur van de vroegere Libische kolonel Kadhafi. Allebei gebruikten ze die om onschendba­arheid in te roepen tegen vervolging in Europa. Toch zei een vertegenwo­ordiger van de huidige regering aan BBC geen weet te hebben van de diplomatie­ke post van Becker. Als de aanstellin­g wel geldig blijkt , dan kan de tennisser alleen vervolgd worden wanneer de Britse buitenland­minister de president van de CAR officieel vraagt de immuniteit op te heffen. En als die laatste ook op die vraag ingaat. Hoe dan ook zijn het trieste stappen voor een man die op zijn 17de de jongste Wimbledon-winnaar ooit werd en tijdens zijn carrière meer dan 20 miljoen euro alleen al aan prijzengel­d verzamelde. Nu blijven alleen naar schatting 60 miljoen euro aan schulden over. Eind deze maand zal Becker alvast proberen de kas wat verder te spijzen. Dan veilt hij een hele reeks trofeeën en memorabili­a. Ook die van zijn allereerst­e Wimbledon.

 ?? FOTO AP ?? Boris Becker met president Faustin-Archange Touadéra.
FOTO AP Boris Becker met president Faustin-Archange Touadéra.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? In 1985 werd Becker de jongste winnaar van Wimbledon ooit.
FOTO BELGAIMAGE In 1985 werd Becker de jongste winnaar van Wimbledon ooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium