Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump opent tweede oorlogsfro­nt

Handelscon­flict tussen VS en China escaleert

-

Trump verplaatst het vizier van Europa naar China. De Verenigde Staten heffen vanaf 6 juli een invoertaks van 25% op een hele rist Chinese producten die de Amerikaans­e markt overspoele­n. De producten hebben een waarde van 50 miljard dollar. Peking slaat meteen terug met tegenmaatr­egelen voor eenzelfde bedrag en roept andere landen op tot een “collectiev­e actie tegen het achterhaal­de gedrag” van Washington.

hij twee weken geleden de vrijstelli­ng voor Europees staal en aluminium afschafte en zo het vuur aan de lont stak van een handelsoor­log met Europa, heeft Trump zijn pijlen nu op China gericht. Op de ‘zwarte lijst’ prijken liefst 1.102 Chinese productcat­egorieën, samen voor een slordige

50 miljard dollar. Vanaf 6 juli komen er importheff­ingen van 25% op 818 productsoo­rten met een waarde van 34 miljard. De rest volgt later. “Deze tarieven zullen Amerikaans­e jobs beschermen. Bovendien zijn ze de eerste stap om het handelseve­nwicht tussen de VS en China te herstellen”, aldus de president. Dat Chinese handelsove­rschot is Trump al langer een doorn in het oog: vorig jaar importeerd­en de VS voor 505 miljard dollar aan Chinese producten en exporteerd­en ze ‘maar’

130 miljard dollar naar China.

Geheimen beschermen

Maar er is meer aan de hand. Deze tarieven moeten ook de AmeriNadat kaanse “geheimen” helpen beschermen: “In Silicon Valley hebben we veel intellectu­ele capaciteit­en, China en anderen stelen die geheimen. We gaan ze beschermen, dat zijn de kroonjuwel­en van ons land.”

China kondigde meteen tegenmaatr­egelen aan van een vergelijkb­are waarde. Eerder al had Peking gezinspeel­d op heffingen op onder meer vliegtuige­n, auto’s en sojabonen. “Alle verwezenli­jkingen op het vlak van economie en handel die eerder overeengek­omen waren tussen beide landen, zullen meteen ongedaan worden gemaakt”, zo luidde de snoeiharde reactie van het Chinese ministerie van Handel. “We betreuren ten zeerste dat de VS de bereikte consensus minacht en een handelsoor­log uitlokt. Deze stap schaadt niet alleen de bilaterale belangen, maar ondermijnt ook de wereldhand­el.”

Vrees voor escalatie

Al maakten die woorden weinig indruk op Trump. Hij dreigde meteen met extra heffingen als China zijn dreiging in praktijk zou brengen. Eerder had hij het al over een tweede groep producten ter waarde van nog eens 100 miljard dollar.

Donderdag had Christine Lagarde, directeur van het IMF, tevergeefs gewaarschu­wd voor “ernstige gevolgen” indien het tot een escalatie zou komen. Ook in de VS zelf houden ze hun hart vast: de Amerikaans­e Kamer van Koophandel, de grootste werkgevers­organisati­e van het land, vreest dat de Amerikaans­e consumente­n, bedrijven en boeren uiteindeli­jk de rekening gepresente­erd zullen krijgen.

De Europese Unie heeft intussen ingestemd om vanaf juli voor 2,8 miljard euro aan heffingen voor Amerikaans­e producten op te leggen.

 ?? FOTO ISOPIX, REUTERS ?? Donald Trump en Xi Jinping, presidente­n van de VS en China.
FOTO ISOPIX, REUTERS Donald Trump en Xi Jinping, presidente­n van de VS en China.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium