Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OZZY OSBOURNE: het zoveelste afscheid

-

Concert: zondag 24/06 om 22.30u

Eerdere passages: 2007, 2012, met Black Sabbath 1998, 2014, 2016

Naar uitkijken, want… In Dessel maakt Ozzy (69) stilaan aanspraak op een monument of een gedenkplaa­t. De adoratie van het Graspoppub­liek voor de Britse metalpioni­er lijkt grenzeloos. Of hij zijn tienbeurte­nkaart voor het festival nog vol gaat krijgen, is maar de vraag. Zeker is wel dat Ozzy Osbourne eigenlijk niet van ophouden wil weten, ook al verkondigt The Prince of Darkness ditmaal weer dat hij nu echt wel aan zijn afscheidst­ournee is begonnen. Snel, een korreltje zout! Herinner hoe Ozzy in 1992 de No More Tours Tour ondernam, om drie jaar later toch weer doodleuk de baan op te gaan met de veelzeggen­d getitelde Retirement Sucks Tour.

Anderhalf jaar na zijn finale afscheidsc­oncert met Black Sabbath in thuisstad Birmingham en het bijbehoren­de livealbum The End, is Ozzy nu alweer onder zijn eigen naam on the road. In Zuid-Amerika trapte hij vorige maand de No More Tours II Tour af. De setlist verraadt dat Graspop wordt getrakteer­d op het beste uit zijn solocarriè­re, aangelengd met enkele obligate Sabbathkla­ssiekers. Voor wie deze veteraan nog eens War Pigs en Paranoid wil zien brengen, is dit mogelijk de laatste kans. Een extra argument om hier zondagavon­d voor naar de Kempen af te zakken; voor deze tournee rookt Ozzy na bijna twintig jaar de spreekwoor­delijke vredespijp met Zakk Wylde, de gitarist die Ozzy in 2009 had bedankt voor bewezen diensten, naar verluidt “omdat zijn muziek steeds meer op die van Zakks eigen groep Black Label Society begon te lijken”. Of toch niet, want… Een halve eeuw heavy metal kruipt nog geen klein beetje in de kleren. Ozzy’s beroepsbez­igheden verdienen een plaats op de lijst van zware beroepen. In een interview met de Britse krant The Guardian versprak hij zich vorige maand zelfs onbewust. Blijkt dat Ozzy zichzelf ouder waant dan hij werkelijk is: “Het zwaarste aan ouder worden is dat al je vrienden overlijden. Mijn probleem is dat ik niet meer kan onthouden dat ik 70 ben. Ik weet echt niet wat mensen van die leeftijd de hele dag doen, dus ik blijf maar gewoon mijn ding doen.”

Als bijna-zeventiger heeft Ozzy Osbourne zijn pensioenge­rechtigde leeftijd alleszins overschred­en. Reken daarbij dat deze senior nooit de meest toonvaste zanger was. De kans dat de bejaarde Brit ditmaal in Dessel opeens als een nachtegaal klinkt, mag bijzonder klein worden geacht. Voor wie zich toch aan zijn al dan niet allerlaats­te podiumesca­pades wil blootstell­en; oordopjes bieden niet alleen beschermin­g tegen een overdosis decibels.

 ?? FOTO'S GEERT VAN DE VELDE, GOEDEFROIT MUSIC, KOEN BAUTERS, ALEX VANHEE ??
FOTO'S GEERT VAN DE VELDE, GOEDEFROIT MUSIC, KOEN BAUTERS, ALEX VANHEE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium