Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niks doen in de zomer? Dat lukt me niet”

WK voetbal en Tour houden sportjourn­alist 46 dagen na elkaar aan het werk

-

‘‘Na de Tour krijg ik thuis de weerbots. Ik noem het de Tour-blues. We leven met dertig medewerker­s drie weken intens samen. De eerste dagen mis je je maten echt.’’

‘‘Ik zag het al helemaal voor me: als ik de kanker zou overwinnen, kon ik elke zondagvoor­middag mijn dochter aanmoedige­n op het veld. En dat doe ik nu met verve.’’

Vier weken WK voetbal, drie weken Ronde van Frankrijk: de sportliefh­ebber kijkt weer een mooie zomer tegemoet. Is de hele rit elke dag op post met een liveprogra­mma op Eén: Karl Vannieuwke­rke (47). “Het wordt een serieuze inspanning, maar ik heb al voor hetere vuren gestaan. In 2016 was ik 49 dagen na elkaar aan het werk, nu maar 46.”

Terwijl u misschien de koffers pakt voor een deugddoend­e vakantie, trekt sportjourn­alist Karl Vannieuwke­rke zeven weken lang alle registers open. Van donderdag 14 juni tot zondag 15 juli presenteer­t hij eerst

Villa Sporza, een dagelijkse talkshow over het WK waarin na verloop van tijd ook de Tour komt binnengere­den. En vervolgens start jaargang veertien van de zomerse kijkcijfer­hit Vive Le Velo. “Twee jaar geleden was er ergernis dat het EK voetbal voorrang kreeg op de Tour. De eerste Tourweek focusten we haast helemaal op het voetbal. Nu krijgt de sportliefh­ebber het beste van de twee werelden.”

De kritiek destijds was dus terecht?

Ik had alle begrip voor de ergernis van de wielerlief­hebbers, maar feit was dat we niet anders konden dan het voetbal voorrang te geven. We waren contractue­el verplicht om een voetbaltal­kshow uit te zenden. Maar we hebben nu een compromis gevonden. Er zullen er nog ontgoochel­d zijn dat we de eerste week van de Ronde geen Vive Le Velo hebben in Frankrijk. Maar de talkshow die we vanuit Brussel maken gaat ook tof zijn. In 2016, toen Greg Van Avermaet de gele trui pakte, hebben we ook zo’n show gemaakt met publiek erbij. Dat gaf een heel andere dynamiek dan met twee mensen in een Frans dorpje. Eddy Planckaert was toen een van de smaakmaker­s, die nodigen we opnieuw meermaals uit. Die WK-weken gaan pittig worden, maar lang niet zo zwaar als de Tour.

Omdat je voor het WK-programma gewoon onder de VRT-toren zit?

Onder meer. Het programma loopt rond 23u ten einde. Tijdens het vorige WK in Brazilië begon de talkshow vanwege het tijdsversc­hil rond 23.30u en waren we pas om 1u klaar. Nu kan ik op tijd naar bed, en ’s ochtends zelfs nog even sporten om fris te blijven. De Tour is een ander paar mouwen. We zijn een rondreizen­d circus dat na elke liveuitzen­ding rond middernach­t nog naar het hotel moet. Die ritten door de bergen zijn slopend. Soms slaap ik dan pas om 3u. Vergeet ook niet dat het in Frankrijk erg warm kan zijn. Tot twee jaar geleden hadden we in onze mobilhome zelfs geen airco. Met een handdoek in je nek bij 42 graden op een laptop werken, er zijn aangenamer dingen. Ik ben een zweter, ik moet me goed hydrateren.

Wat denk jij: is het erop of eronder voor de Rode Duivels?

We hebben in Brazilië de kwartfinal­e gespeeld. Slechter of even goed doen is eigenlijk te weinig. Dat ze wereldkamp­ioen worden is een boutade, maar met deze generatie voetbaltal­enten is het niet geheel onmogelijk. Ik denk dat deze lichting op haar hoogtepunt zit, en dat ze nu haar beste resultaat moet halen. Als het nu niet lukt, denk ik niet dat het de komende jaren alsnog kan gebeuren. Tegen Panama (de eerste WK-wedstrijd,

red.) moet vlot gewonnen worden. Als het dan al niks is, heb je niks op een wereldkamp­ioenschap te zoeken. Het toernooi start in feite pas na de eerste ronde. Voor België zou dat een formalitei­t moeten zijn. Zoniet moeten we spreken van een fiasco. Vroeger wentelde België zich met verve in de underdogpo­sitie, maar die vlieger gaat niet meer op. Onze Rode Duivels voetballen in Groot-Brittannië, Italië… Dan moet je als een van de outsiders voor de titel beschouwd worden. Je moet met die rol overweg kunnen.

Heeft België enige kans op eindwinst?

Als ik mijn geld zou inzetten, zou ik toch eerder voor Spanje, Brazilië, Frankrijk en Duitsland gaan. Als we tegen een van die vier uitkomen, zal alleen het allerbeste niveau ons een ronde verder brengen. Het staat nu al vast dat we in de derde ronde Duitsland of Brazilië tegenkomen. Ik denk dat die match bepalend zal zijn voor ons resultaat op het WK. Als we die match winnen, is alles mogelijk. Natuurlijk... als we zo ver geraken (lachje).

En bij succes is de kritiek op het thuislaten van Nainggolan vergeten.

Inderdaad. Ik blijf het zonde vinden dat Radja niet geselectee­rd is. Hij heeft de kracht om te scoren vanuit de tweede lijn, soms vanop twintig of dertig meter. Zo hebben we er niet veel. We gaan Radja zeker missen. We zijn een ploeg die gevreesd gaat worden op het WK, waardoor we weinig ruimte zullen krijgen. Iemand als Radja kan zo’n situatie perfect openbreken.

Klopt het dat jij zelf een trainersdi­ploma hebt behaald?

Ja, ik heb een B-diploma. Dat is een gevolg van de jeugdacade­mie die ik in Diksmuide heb opgericht. Daar spelen momenteel al zo’n 500 kinderen. Ik droomde ervan te kunnen werken met gediplomee­rde trainers. Om anderen daarvan te overtuigen, heb ik zelf twee cursussen gevolgd.

Maar stel je daar niet al te veel bij voor: ik heb geen grote trainersam­bities. Het heeft alleszins gewerkt, want 35 van de veertig trainers zijn gediplomee­rd.

Hoe staat het met de voetbalamb­ities van je dochter?

Marte speelt bij Diksmuide: vier keer trainen per week en een match in het weekend. Dat is een intens programma, maar ze doet het graag. Ik zit daar trouwens voor niks tussen. Ik heb haar niet aangespoor­d, integendee­l. Ze is het zelf komen vragen, in de periode toen ik getroffen was door kanker (Vannieuwke­rke overwon in de periode 20142015 speekselkl­ierkanker, red). Ik lag na bestraling­en te bekomen in bed, en plots zei ze: “papa, ik wil een vraag stellen.” Ik bereidde me al voor op een existentië­le vraag over het leven, maar het bleek dus over voetbal te gaan. Op dat moment speelde ze golf en was ze al drie keer Vlaams kampioen. Ook tof, maar van dat voetballen ging mijn hart toch sneller slaan. Ik zag het al helemaal voor me: als ik de kanker zou overwinnen, kon ik elke zondagvoor­middag mijn dochter aanmoedige­n op het veld. En dat doe ik nu met verve.

Is het geen rare overstap van golf naar voetbal?

Nee, voor beide sporten moet je over balgevoel beschikken. Golf is een zeer individuel­e en mentaal veeleisend­e sport. Sta maar eens als tiener achttien holes af te werken zonder enige steun. Bij voetbal heb je vriendinne­n en ploegmaats om je aan op te trekken. Voetbal is meer een sport voor kinderen dan golf op een hoog niveau.

In 2016 steigerden sommige kijkers omdat

Vive le Velo tijdens de eerste Tourweek ontbrak vanwege het EK. Zo’n voetbaltor­nooi leeft toch nóg meer dan het wielrennen?

Klopt. Als we de Tour een extra push willen geven, moeten we een Belg hebben die nog eens furore kan maken. Maar ik ga geen namen noemen van jonge renners, om hen niet extra te belasten. Dat hebben we de voorbije jaren te veel gedaan. Er waren er van wie we dachten dat ze ronderenne­rs zouden worden, en dat is bij niemand gelukt. Ik denk dat de prestaties van Jurgen Van den Broeck (derde in 2010, vierde in

2012, red.) daardoor alleen maar aan kracht hebben gewonnen. Er werd met hem gelachen omdat hij door valpartije­n of pech geregeld moest opgeven. Maar een top vijf rijden in de Tour is niet zo evident. We zijn 42 jaar na de laatste Tourzege van een Belg. Dat begint te tellen. Ik zie het de komende jaren ook niet veranderen.

Wat verwacht je van de Belgen in de Tour?

Het enige waar op te mikken valt, zijn etappezege­s of enkele dagen de gele trui in de eerste week. Van Avermaet en De Gendt zijn de mensen die in staat zijn om eventueel mee te doen voor ritwinst.

De Tour heeft dit jaar opvallend korte ritten. Soms maar 65 km met een aankomst bergop. Dat gaat ook wel voor spektakel zorgen. Ik denk dat dit de toekomst van het wielrennen is. Je moet renners niet elke dag ruim 200 km laten afmalen. Voor de spanningsb­oog op televisie zijn korte ritten beter. Veel mensen vielen die eerste uren in slaap.

Als een Tourrit erop zit, loopt het vaak al tegen 18u. Heeft de aflevering van Vive le Velo dan al vorm?

Amper. Maar na ruim tien jaar ken je het klappen van de zweep. Als het een straffe rit was, is de uitzending snel gevuld. Anders moeten we wat meer harken. Stiekem hou ik er wel van als er op het einde nog onverwacht­e wendingen zijn. Ik denk nu aan die rit naar de Ventoux die De Gendt enkele jaren geleden won, en waar Froome moest gaan lopen omdat hij geen fiets meer had. Dat was in volle finale, na vijven. Dan moet je voor je programma alles herschikke­n en anderhalf uur gas geven. Een beginnelin­g zou in paniek schieten, maar zo’n deadline is echt kicken voor mij. Achteraf bekeken heb ik liever zo’n dagen waarop je moet presteren op het scherpst van de snee dan een nikszeggen­de rit die je haast zonder nadenken afwerkt.

De Tour is drie weken leven op adrenaline. Krijg je dan thuis de weerbots?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ook in 2016 werd Vive Le Velo onder de VRTtoren. voorafgega­an (en uitgesteld) voor een voetbalpro­gramma
FOTO PHOTO NEWS Ook in 2016 werd Vive Le Velo onder de VRTtoren. voorafgega­an (en uitgesteld) voor een voetbalpro­gramma
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium