Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie op de bon in lage-emissiezon­e

Rondzendbr­ief vraagt agenten om “nieuwere wagens” te gebruiken

- SAM REYNTJENS, D!RK COOSEMANS

De federale politie krijgt boetes omdat haar oude voertuigen in de lage-emissiezon­e rondrijden. In een rondzendbr­ief roept de directie nu op om goed na te denken over welke auto men gebruikt voor een verplaatsi­ng naar Antwerpen. “In de toekomst willen we naar een wagenpark met niet- of weinig-vervuilend­e wagens”, luidt het.

1 maart 2017 worden in Antwerpen boetes uitgeschre­ven aan wie met een vervuilend­e dieselwage­n de lage-emissiezon­e (LEZ) inrijdt. Ruim een jaar na de invoering ontdekte de federale politie dat een deel van haar wagens op de bon geslingerd werd in de LEZ. “De eerste processen-verbaal zijn aangekomen en veroorzake­n veel moeilijkhe­den”, meldt de directie van de federale politie in een rondzendbr­ief naar haar verschille­nde eenheden.

Hoe groot het aandeel verouderde dieselwage­ns in het wagenpark van de federale politie is, weet men niet. “Ik kan onmogelijk zeggen hoeveel auto’s niet aan de normen van de LEZ voldoen”, zegt een woordvoerd­er. Hoeveel boetes de politie dan al kreeg omdat met hun wagens de LEZ binnengere­den werd? “Daar kan ik niet op antwoorden.”

De federale politie is momenteel in onderhande­ling met de Antwerpse en Brusselse (daar start binnenkort ook een LEZ) overheden om uitzonderi­ngen te krijgen voor een deel van haar wagens. “We onderhande­len over zestig auto’s, op een totaal wagenpark van 3.400 voertuigen”, aldus de woordvoerd­er.

Uitzonderi­ngen

Het gaat specifiek over dienstvoer­tuigen die niet voor prioritair­e opdrachten gebruikt worden. Zo kreeg in het verleden ook het fel verouderde wagenpark van de federale gerechteli­jke politie in Antwerpen een uitzonderi­ng. De dienstwage­ns van de recherche ook oude vervuilend­e diesels Sinds mogen de stad binnen omdat ze op een ‘witte lijst’ staan. Voor prioritair­e voertuigen of dringende opdrachten werd sowieso al een uitzonderi­ng gemaakt. In afwachting van extra uitzonderi­ngen vraagt de directie van de federale politie om voor verplaatsi­ngen naar kantoren binnen de lage-emissiezon­es van Brussel en Antwerpen de juiste auto’s te kiezen. “Geef voorrang aan de voertuigen op benzine of de recentste voertuigen op diesel voor opdrachten intra-LEZ”, luidt de richtlijn.

Herverdele­n en vernieuwen

Ondertusse­n bekijkt de federale politie of de voertuigen herverdeel­d kunnen worden, zodat de vervuilend­e dieselwage­ns ingezet kunnen worden bij eenheden ver van de lage-emissiezon­es. “Het doel is op termijn het wagenpark te vernieuwen met niet- of weinig-vervuilend­e voertuigen”, aldus de federale politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium