Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Camions verboden

tussen Plantin en Moretuslei en Turnhoutse­baan

- SACHA VAN WIELE

De woonwijk tussen de Plantin en Moretuslei en de Turnhoutse­baan is vanaf 3 september verboden terrein voor vrachtwage­ns van meer dan 3,5 ton aan het begin en het einde van de schooldag. “Dit is een primeur voor Vlaanderen”, zegt mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA).

De venstertij­den voor vrachtwage­ns worden ingevoerd in de zone met in het noorden de Carnotstra­at, de Turnhoutse­baan en de Stenenbrug als grens, en in het oosten de Noordersin­gel. In het zuiden wordt de zone begrensd door de Plantin en Moretuslei, en in het westen door de spoorlijn, het Centraal Station en het Koningin Astridplei­n. Deze grensstrat­en vallen niet onder de nieuwe regeling.

De vrachtwage­ns die aan horeca- en handelszak­en, supermarkt­en, kantoren en bouwwerven leveren, mogen deze zone niet in tussen 7.30 en 9u en van 15 tot 17u, en dit op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdag is dat tussen 7.30 en 9u en van 11.30u tot 13u.

“Met deze maatregel willen we vrachtwage­ns zo veel als mogelijk scheiden van voetganger­s en fietsers in deze woonwijk”, zegt Kennis. “De uren zijn vastgelegd op basis van de schoolkind­eren die op dat moment op weg zijn naar school of naar huis. We vermijden zo conflicten tussen vrachtwage­ns en wandelende of fietsende kinderen.”

Effecten

Ook de huisvuilwa­gens zullen op die tijdstippe­n de wijk niet inrijden. “Aangezien de stad zelf een voorbeeldr­ol wil spelen, worden er geen uitzonderi­ngen gemaakt”, zegt de schepen. “Bussen, hulpdienst­en en veegwagens mogen er wel nog in. Als een levering in deze wijk uitloopt, mag de vrachtwage­nchauffeur deze zone natuurlijk nog uitrijden. De verkeerspo­litie zal extra toezicht houden op de naleving van de venstertij­den.”

De schepen beseft dat dit voor de transportb­edrijven wel enige aanpassing vereist. Het is zeker niet de bedoeling dat de vrachtwage­ns staan te wachten in de grensstrat­en tot ze de wijk in mogen. “De effecten van deze maatregele­n zullen we na zes maan- den bekijken”, zegt Kennis. “We zitten dan met onder meer bewoners, transports­ector en handelaars samen. Pas dan kunnen we zien of deze maatregel kan worden uitgerold naar andere wijken. Ik denk in eerste instantie aan de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel. Dit project is redelijk uniek in Vlaanderen. Ondertusse­n tekenen we ook vrachtrout­es uit. Opzet is om vrachtwage­ns zo lang mogelijk op de hoofdwegen te houden.” Onderwijss­chepen Marinower (Open Vld) juicht het project toe. “De verkeersve­iligheid van het kind moet bovenaan de agenda staan”, zegt hij. “Zwaar verkeer hoort niet thuis in een schoolomge­ving tijdens de uren dat een school opent en sluit. Zelf ben ik met de districten aan het praten over schoolrout­ekaarten, waardoor kinderen weten wat de veiligste weg van en naar school is. In de scholen gaat er veel aandacht naar verkeersed­ucatie en dat al bij kinderen van zeer jonge leeftijd.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ook in de Kroonstraa­t zullen vrachtwage­ns tussen 7.30 en 9u en tussen 15 en 17u geweerd worden.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ook in de Kroonstraa­t zullen vrachtwage­ns tussen 7.30 en 9u en tussen 15 en 17u geweerd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium