Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plein Publiek herrijst (mét serre) op Nieuw Zuid ANTWERPEN

Evenemente­nlocatie speelt pioniersro­l op vlak circulaire economie

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De Fierensblo­kken worden dan wel ingeruild voor witte zeecontain­ers, de populaire serre die Plein Publiek zo bekend maakte, verhuist mee naar het Nieuw Zuid. In september worden daar de deuren geopend. Duurzaamhe­id komt centraal te staan.

De geliefde evenemente­nlocatie verhuist naar de site achter het nieuwe gerechtsge­bouw en moet daar een pioniersro­l vervullen op het gebied van duurzaamhe­id en circulaire economie. “In de containers komen tal van initiatiev­en binnen dit thema”, vertelt Nelson Donck van Plein Publiek. “Daarvoor werken we nauw samen met de stad Antwerpen.”

Zo zullen er jaarlijks 120.000 planten gekweekt met pesticidev­ermijdende ledtechnol­ogie, komt er een nieuw restaurant dat volledig draait op zero-waste, maar kan je er evengoed duurzame jeans op de kop tikken of een milieubewu­ste zonnebril. “We werken ook samen met Waterlink om een waterzuive­ringsinsta­llatie te bouwen die het water waarmee je je handen waste, zuivert tot drinkwater”, aldus Donck.

Want Nieuw Zuid moet zich ontpoppen tot de wijk van de toekomst. Vanaf september wordt de buurt nauw betrokken bij ‘Circulair Zuid’: een gesubsidie­erd EU-project dat duurzaam gebruikmaa­kt van onder meer energie en water. Bedoeling is om een circulaire dynamiek tot stand te brengen in de wijk. “En Plein Publiek moet binnen dit kader een circulaire landmark worden.”

Rode draad doorheen wijk

Er zal dus een geüpgraded­e versie van de evenemente­nlocatie terugkeren waarbij wel wordt vastge-

houden aan enkele vaste waarden. Want bezoekers kunnen nog steeds terecht in de bekende serre voor een avondje uit, liveoptred­ens en voor een hapje en een drankje. Dit keer in het restaurant van de chefs van Zouterover die onlangs verkozen werden tot ‘Strafste Grillmaste­rs van Vlaanderen’.

Maar dit alles is nog maar een tipje van de sluier, laat Donck weten. “In Plein Publiek moeten uiteindeli­jk tal van initiatiev­en die werken rond duurzaamhe­id onderdak vinden.”

Zo zal ook De Kringwinke­l er aanwezig zijn om een platform te bieden aan circulaire ondernemer­s, met sociale tewerkstel­ling als een belangrijk­e pijler. En zoals dat in de Fierensblo­kken al het geval was, zal ook hier kunst als een rode draad doorheen Plein Publiek en de buurt lopen.

 ?? FOTO RR ?? Een voorsmaakj­e van het nieuwe Plein Publiek.
FOTO RR Een voorsmaakj­e van het nieuwe Plein Publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium