Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen wil dat ze u betalen voor uw afval

Lijsttrekk­er Van Besien hoopt van Scheldesta­d ‘Groene Europese hoofdstad’ te maken

- SACHA VAN WIELE

Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien wil Antwerpena­ars belonen als ze een deel van hun afval afleveren in het containerp­ark. Dat zou dan gebeuren via een voucher of een complement­aire munt waarmee de Antwerpena­ar terechtkan in een kringloopw­inkel of repaircafé.

Het is een van de beleidsvoo­rstellen van Groen om in 2025 de titel van ‘Groene Europese Hoofdstad’ te kunnen binnenhale­n. Deze titel wordt elk jaar uitgereikt aan een stad die inspanning­en levert om het milieu en het leefmilieu te verbeteren. Antwerpen had in 2011 al meegedonge­n, maar greep er toen naast.

Van Besien wil nu, als hij deel zou uitmaken van het stadsbestu­ur, een nieuwe poging wagen. Hij heeft hierover een dossier met doelstelli­ngen klaar. Daarbij wordt ingezet op het beperken van afval.

“We willen naar een stad waar geen grondstoff­en worden verspild”, zegt Van Besien. “Dat betekent dat we een mentale shift moeten maken door afval te gaan beschouwen als een grondstof die hergebruik­t kan worden. We moeten onze inwoners betalen voor deze grondstof. ” Containerp­arken zouden moeten uitgroeien tot hotspots voor de stedelijke kringloope­conomie. Mensen moeten er terechtkun­nen om bijvoorbee­ld in een repaircafé hun huishoudto­estellen te laten herstellen of om naar de kringwinke­l te gaan.

Statiegeld

“Om de waarde van kringlopen voor iedereen duidelijk te maken, willen we mensen betalen als ze hun waardevoll­e grondstoff­en binnenbren­gen in plaats van hen op kosten te jagen door ze ervoor te laten betalen”, zegt Van Besien.

“De vergoeding kan via vouchers of een complement­aire munt. Die kan de Antwerpena­ar dan gebruiken in het repaircafé, de kringloop- of tweedehand­swinkel. Het principe van ‘de vervuiler betaalt’ gaat op voor zij die CO² de lucht inpompen of mensen die sluikstort­en. Wie zich aan de regels houdt, moet beloond worden. Wij zijn daarom ook voor statiegeld op plastic flessen en blik.”

Wouter Van Besien Lijsttrekk­er Groen “Wie zich aan de regels houdt, moet beloond worden.”

Naast afvalbeper­king heeft Groen ook voorstelle­n klaar rond duurzame mobiliteit, zoals alle straten in zone 30 het statuut van fietsstraa­t geven, de overkappin­g van de Ring en duurzame energie via windmolens, warmtenett­en en Antwerpen olie- en aardgasvri­j maken tegen 2040.

Volgens Van Besien is ‘Groene Europese Hoofdstad’ meer dan een titel. “Het geeft Antwerpen internatio­naal aanzien”, vindt hij. “Over heel de wereld zullen ze dan naar ons beleid rond leefmilieu kijken. Als stadsbestu­ur leg je jezelf ook een duidelijke deadline op. Er zijn veel domeinen waarin we nog grote stappen moeten zetten. Als je deze titel wil halen, dan heb je een duidelijke datum nodig om naar toe te werken.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Groen ziet in afval een belangrijk­e grondstof en dus moeten Antwerpena­ars daarvoor betaald worden.
FOTO PATRICK DE ROO Groen ziet in afval een belangrijk­e grondstof en dus moeten Antwerpena­ars daarvoor betaald worden.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium