Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlammenzee legt jacht in de as

Eigenaar merkt brand zelf op, oorzaak vuurzee voorlopig onbekend

- THEO DERKINDERE­N

Een hevige uitslaande brand heeft gisterenmi­ddag de Independen­ce, een jacht van 20 meter lang, vernield. Het vaartuig lag aangemeerd op het Netekanaal in Emblem, vlak bij de grens met Kessel. De brandweer had heel wat werk om het vuur te doven.

De eigenaar van het grote jacht was naar verluidt schilderwe­rken aan het uitvoeren toen de brand uitbrak. “En het vuur heeft heel snel uitbreidin­g kunnen nemen. Bij onze aankomst stond het vaartuig al compleet in lichterlaa­ie en steeg er een grote rookpluim op”, zegt luitenant Bart Noyens van de brandweerz­one Rand. “Het vuur woedde zowel op het bovendek als in de ruimtes onderaan. Het duurde wel even voor we het vuur onder controle kregen. Een bijkomend probleem was dat het bluswater een gevaar kon betekenen voor de stabilitei­t van het jacht en dat moesten we natuurlijk proberen te vermijden. Uiteindeli­jk hebben we ook schuim ingezet om de brand te bestrijden.” Benedendek­s bevonden zich de slaapvertr­ekken van het jacht, maar ook de machinekam­er. Ook daar heeft het vuur hevig gewoed en hing er ook een verzengend­e hitte. “Wat ons ook zorgen baarde, was de brandstoft­ank van het jacht. Daar zat nog 1.000 liter brandstof in. Het was belangrijk dat die niet zou openscheur­en, waardoor de brandstof in het Netekanaal zou terechtkom­en. Dat hebben we gelukkig kunnen voorkomen”, aldus nog Noyens.

Wegpompen

Omdat er drinkwater uit het Netekanaal wordt gepompt, kwamen er ook mensen van Water-Link ter plaatse om de situatie op de voet op te volgen. Naast de brandweerp­ost Ranst kwamen er ook brandweerp­loegen uit Nijlen en Wommelgem versterkin­g bieden. De brandweer kon niet vermijden dat heel wat bluswater op de bodem van de boot terechtkwa­m. “Om te vermijden dat het jacht gevaarlijk zou gaan overhellen, hebben we na de bluswerken een pomp ingezet.”

Het jacht is compleet vernield. De eigenaar volgde de bluswerken van nabij maar was enorm aangeslage­n door wat er gebeurd was. Het is nog onduidelij­k hoe de brand kon ontstaan. Mogelijk is het vuur benedendek­s ontstaan, maar ook dat kon gisteren niet worden bevestigd.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO BFM ?? Bij aankomst van de brandweer stond het jacht in lichterlaa­ie.
FOTO BFM Bij aankomst van de brandweer stond het jacht in lichterlaa­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium