Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er wil 1.000 camera’s in Antwerpen

Grens van 500 stuks overschred­en

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse stadsbestu­ur gaat twintig high tech camera’s plaatsen in Merksem en in de Tentoonste­llingswijk op het Antwerpse Kiel. Het totale aantal camera’s op het grondgebie­d van de stad komt daarmee op 502. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wil dat aantal in de volgende legislatuu­r optrekken naar duizend.

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en de Antwerpse politie geloven rotsvast in het gebruik van moderne cameratech­nieken om de veiligheid en de openbare orde te handhaven. Het stadsbestu­ur en de politie investeerd­en de voorbije zes jaar miljoenen aan het uitbreiden van het cameranetw­erk in de binnenstad en de districten. Los van de politie investeerd­e de stad jaarlijks 1,2 miljoen in het uitbouwen en onderhoude­n van het cameranetw­erk.

Bij het begin van de legislatuu­r waren er negentig camera’s in Antwerpen, ondertusse­n is de kaap van vijfhonder­d stuks genomen.

Leefbaarde­r en veiliger

Merksem is lang een blinde vlek gebleven in het cameranetw­erk van de stad, maar daar komt veranderin­g in. De stad gaat hypermoder­ne dome-camera’s (daarmee kan de politie inzoomen op personen en gebeurteni­ssen) plaatsen op de winkelas van de Bredabaan. Ook het Dokske in Merksem, een overlastge­voelige buurt, krijgt na lang lobbyen van districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers (N-VA) een aantal camera’s. Hij is dan ook blij dat Merksem na Deurne het volgende district buiten de Ring is dat camera’s krijgt. “We hebben de afgelopen jaren flink geïnvestee­rd in de heropwaard­ering van ons publiek domein, met vernieuwde straten en pleinen. Merksem is daardoor groener en aangenamer geworden”, zegt Bungeneers. “Dankzij het nieuwe cameranetw­erk maken we ons district ook leefbaarde­r en veiliger. Daar zullen alle Merksemnar­en, bewoners en handelaars, de vruchten van plukken.”

Ook in Tentoonste­llingswijk, waar de bewoners al een tijdje klagen over overlast en criminalit­eit, komt er een aantal bewakingsc­amera’s.

ANPR

Die zogenaamde dome-camera’s vormen de hoofdmoot van het totale aantal camera’s in het Antwerpse netwerk. In totaal hangen er in Antwerpen 345 dome-camera’s. Daarnaast staan er nog zestig vast gerichte camera’s, op drukke en gevoelige plaatsen in de stad. “We hebben de voorbije jaren ook sterk geïnvestee­rd in de uitbouw van het ANPR-netwerk van camera’s waarmee de nummerplat­en van wagens gelezen kunnen worden”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er De Wever. “77 ANPRcamera’s vormen twee veiligheid­sschilden waarmee het doorgaand verkeer wordt gecontrole­erd. Eén rond de diamantwij­k en één aan de Singel. Er staan ook zeven ANPR-camera’s om de toegang tot de voetganger­szones te beheren.”

Duizend stuks

De Antwerpse politie houdt al die beelden en informatie in de gaten vanuit de controleka­mer, zoals die te zien was in de uitzending­en van Politie 24/7 op Eén. Bovenop al die bewakingsc­amera’s gebruikt de politie ook nog drie combicams tijdens ordedienst­en bij evenemente­n en betogingen. Voor specifieke acties zet de politie drie trailers met mastcamera’s in.

“Om sluikstort­ers te betrappen, maken we gebruik van acht mobiele dome-camera’s”, aldus woordvoerd­er Vermant. “De politie heeft ook nog één mobiele ANPR-camera om te gebruiken in het verkeer.”

“De volgende legislatuu­r willen we verder doorgroeie­n naar duizend camera’s. Die verdubbeli­ng komt niet alleen door klassieke toezichtsc­amera’s die we als een spinnenweb verder zullen uitrollen in de districten”, zegt Vermant. “Maar ook door het derde ANPR-veiligheid­sschild rond de stad zelf. Tegelijker­tijd zetten we in op nieuwe technologi­e die camera’s slimmer maken. In de toekomst zullen camera’s op die manier niet alleen mensen, kleding of attributen kunnen herkennen, maar ook verdachte situaties, zoals een achtergela­ten rugzak, kunnen inseinen. Ook alarmerend gedrag, zoals iemand die plots ineenstuik­t op straat door een infarct, kan dan worden herkend.”

Herkenning­stechnolog­ie

Antwerpen wil op het vlak van nieuwe cameratech­nologie voortrekke­r zijn en heeft meerdere proefproje­cten lopen. “In de SintAndrie­swijk staan er negen camera’s waarmee we experiment­eren met slimme herkenning­stechnolog­ie. “De cameratech­nologie is niet alleen interessan­t voor de politie, maar ook andere stadsdiens­ten kunnen er gebruik van maken. Denk maar aan de brandweer, parkeerwac­hters of toezichter­s.” Cameratech­nologie is volgens De Wever onmisbaar geworden in de bestrijdin­g van overlast en criminalit­eit. “Onze mensen in de telecomman­dokamer zijn de extra ogen voor onze politiemen­sen op het terrein bij interventi­es en voor stedelijke toezichter­s tijdens handhaving­sacties”, aldus Vermant. “Daarboveno­p sporen ze ook proactief allerlei overlastfe­nomenen op zoals dealen, fietsdiefs­tallen en vechtparti­jen. In de eerste drie maanden van dit jaar werden al meer dan 250 daders dankzij camerabeel­den op heterdaad betrapt en gevat. Camera’s hebben zowel een afschrikef­fect naar mogelijke daders toe als een positief effect voor het veiligheid­sgevoel van bewoners en handelaars.”

Ook het gerecht en de recherched­iensten maken steeds vaker gebruik van de beelden die door de camera’s worden gemaakt. De lokale politie kreeg in 2017 meer dan tweeduizen­d aanvragen vanuit het gerecht om beelden over te maken.

 ??  ??
 ??  ?? De blauwe stippen vertegenwo­ordigen de camera’s die al bestaan. Op de rode stippen komen de geplande nieuwe camera’s.
De blauwe stippen vertegenwo­ordigen de camera’s die al bestaan. Op de rode stippen komen de geplande nieuwe camera’s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium