Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Belgen zijn dik en lui”

John Cleese beledigt ons nog één keer (voor hij sterft)

-

Monty Python-lid John Cleese noemt de Belgen die naar zijn voorstelli­ng in Hasselt gingen “het slechtste publiek van zijn hele tournee”. De Belgen – of zijn het nu de spruiten, fluimen of de ellendige Belgische rotzakken – zijn al meer dan 45 jaar lang een volk dat de komiek met veel plezier schoffeert. En dat is een compliment.

“Net de 35ste van mijn 35 shows afgerond”, tweette de Britse verpersoon­lijking van comedy John Cleese gisteren iets na middernach­t. Waarna hij alle toeschouwe­rs verdeelt in een beste of slechtste publiek. Bij de beste: de toeschouwe­rs die een kaartje

kochten voor zijn show The Last

Time To See Me Before I Die in Helsinki, Reykjavik, Bergen, Kopenhagen, Zwolle, Hamburg,Keulen, Breda, Haarlem, Zürich, Frankfurt, Wenen en Zagreb. Kort gezegd: bijna alle steden die hij op zijn tournee aandeed en die bovendien binnen het toegelaten aantal tekens van een Twitterber­icht passen. De slechtste show? “Die met de luie, dikke, met bier doordrenkt­e, pseudo-Franse Belgische rotzakken in Hasselt. Het is als Moby Dick voorlezen aan nomaden”, omschrijft hij zijn ervaring in de Ethias Arena.

“Het was die avond inderdaad puffen en zweten in een zaal die iets weg had van een sauna”, zegt Tom Bertels van organisato­r Live Comedy. “Maar Cleese heeft tot twee keer toe een staande ovatie gekregen. Een keer gedwongen, maar ook spontaan.

Het was dus zeker geen slechte voorstelli­ng. Niet dat we ons veel aantrekken van de tweet van Cleese, we weten heel goed vanuit welke hoek die komt.”

Cleese had de Belgen enkele weken geleden ook al beledigd met een video.

“Alle voorstelli­ngen van mijn Europese tour zijn uitverkoch­t, behalve de voorstelli­ngen in België. Het is algemeen geweten in Europa dat jullie luie vette rotzakken zijn. Hef dus jullie kont op of ik eet nooit meer van jullie chocolade”, maande hij de mensen aan om tickets te kopen.

Running gag Het is niet de eerste keer dat Cleese of

een van zijn collega’s van Monty Python met de Belgen lacht. Eigenlijk is de tweet van Cleese zelfs een vervolg op een sketch uit Monty Python and The Flying Circus uit 1973. In die sketch gaat Python Michael Palin op zoek naar de meest denigreren­de term voor Belgen. Wordt voorgestel­d: de Belgen gewoon te negeren of ze spruiten, fluimen of gewoon Belgen te noemen omdat dat al minachtend genoeg is. Uiteindeli­jk wint miserable fat Belgian bastards of ‘ellendige vette Belgische rotzakken’ het als meest gepaste term voor de Belgen.

Enkele jaren geleden, nog voor de aanslagen, omschreef Cleese de Belgen ook als een volk dat simultaan met vakantie is, zelfs in tijdens van terroristi­sche dreiging. “De enige dreiging die België bezighoudt, is de dreiging dat de NAVO Brussel zou verlaten.”

Al moeten we daar allemaal niet (te zwaar) aan tillen. Want het zijn maar mensen zonder humor die zich beledigd voelen, dixit Cleese. TOMMY HUYGHEBAER­T

 ?? FOTO ISOPIX TWITTER ?? John Cleese aan het werk tijdens zijn voorstelli­ng. De tweet van Cleese waarin hij de Belgen beledigt.FOTO
FOTO ISOPIX TWITTER John Cleese aan het werk tijdens zijn voorstelli­ng. De tweet van Cleese waarin hij de Belgen beledigt.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium